Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PORUCHY SPÁNKU U PACIENTŮ S CHRONICKOU TROMBOEMBOLICKOU PLICNÍ HYPERTENZÍ - POLYSOMNOGRAFICKÁ STUDIE

M. Pretl, D. Ambrož, P. Jansa, P. Poláček, T. Paleček, A. Linhart, K. Šonka (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Výskyt ventilačních poruch ve spánku (SRBD) je u prekapilární plicní hypertenze (PH) udáván obvykle kolem 20%. Výsledky však vycházejí z nečetných studií a nezabývají se výskytem SRBD u jednotlivých podskupin prekapilární PH. U chronické tromboembolické PH (CTEPH) dosud polygrafická studie nebyla prováděna. Vzhledem k patofyziologii onemocnění lze u této jednotky přítomnost SRBD s jejím nepříznivým vlivem na kardiovaskulární aparát předpokládat.
METODIKA, PACIENTI: Bylo vyšetřeno celkem 11 pacientů s diagnozou CTEPH: 9 mužů, 2 ženy, průměrný věk 57.55 ±13.23; průměrný BMI 26.27 ± 3.05; průměrný systolický tlak v a. pulmonalis (PASP) 112.27 ± 33.65. Ve spánkové laboratoři byly monitorovány standardní polysomnografické parametry.
VÝSLEDKY: Byla zaznamenána nižší efektivita spánku (71.82 ± 10.76) s mírným úbytkem stadia NREM2 a REM spánku. Ventilační porucha ve spánku typu obstrukční spánkové apnoe byla zjištěna u 7 pacientů (respiratory disturbance index - RDI 15.24 ± 13.43), u všech pacientů byla přítomna periodická hypoxemie (oxygen desaturation index - ODI 24.25 ± 12.58). U 10 pacientů byly zjištěny periodické pohyby končetinami (PLM), převážně těžké intenzity (periodic limb movement index - PLMI 44.45 ± 39.28).
ZÁVĚR: Zjištěná SRBD vyskytující se u pacientů s CTEPH, stejně jako PLM dokazují nutnost polysomnografického vyšetřování a následné péče u této skupiny pacientů. Tíže zjištěných poruch a následná fragmentace spánku negativně působí na kardiovaskulární aparát a ovlivňuje již tak nepříznivý průběh choroby. Etiologii SRBD u pacientů s CTEPH lze předpokládat převážně v souvislosti se základní chorobou, etiologie PLM zůstává nejasná - buď jako komorbidita v rámci SRBD, vzhledem k tíži zjištěných PLM je nutno uvažovat i o sekundaritě či komorbiditě k CTEPH.

Podpořeno: VZ 0021620816