Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZDĚLÁVÁNÍ PACIENTŮ PROSTŘEDNICTVÍM WEBOVÉ STRÁNKY WWW.NEFROLOGIE.EU

J. Smržová, M. Dvořák (Brno)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Velké procento pacientů, kteří se léčí pro kardiovaskulární obtíže, má současně onemocnění ledvin, ale ne všichni se dostanou do péče nefrologa. Onemocnění ledvin přitom m.j. zhoršuje jejich kardiovaskulární prognózu. Webová stránka pomáhá kardiologovi-internistovi zvýšit informovanost nemocného a jeho motivaci ke spolupráci, což je podmínka úspěšné léčby.
Metodika: Na adrese www.nefrologie.eu nabízíme informace o onemocněních ledvin a jejich léčbě. Cílovou skupinou jsou pacienti, jejich blízcí a lidé, kteří se onemocnění ledvin chtějí vyhnout. Design stránky je jednoduchý a přehledný, jazyk je jednoduchý s minimem cizích slov. Nové pojmy i použitá cizí slova jsou návštěvníkům vysvětlena v okně, které se zobrazuje po najetí kurzoru na daný výraz. Tyto i další nové pojmy jsou souhrnně vysvětleny ve slovníčku.
Obsahově zahrnuje stránka kapitoly o onemocnění ledvin a jejich komplikacích, o všech formách náhrady funkce ledvin, o možných léčebných postupech včetně diety, o funkci zdravých ledvin a o tom, jak nemocem ledvin předcházet. V internetové poradně mají pacienti možnost klást konkrétní dotazy i sdělit vlastní zkušenosti.
Stránka obsahuje i oddíl pro lékaře s vybranými medicínskými vzorci i možností sdílení informačních materiálů pro pacienty.
Výsledky: Za 17 měsíců provozu bylo zaznamenáno přes 4800 vstupů na stránku, v posledním měsíci 20 vstupů denně. V poradně bylo zodpovězeno 218 dotazů. Nejčastěji se dotazy týkaly vyšetření ledvin včetně biopsie (12 %), infekcí ledvin a močových cest (7 %) chronických glomerulonefritid (7 %), transplantace ledvin (6 %), dialýzy (6 %) a nejasných příznaků (14 %). V 24 % kladli rodiče dotazy na nemoci svých dětí. Pomocí vyhledávače monitorujeme hledané výrazy.
Závěr: Návštěvnost stránky vzrůstá. Spektrum dotazů i pojmy vyhledávané vyhledávačem ukazují na to, které informace je třeba na stránku doplnit.