Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EXTRAKARDIÁLNÍ AKUMULACE 99MTCMIBI V THYMOMU PŘI SCINTIGRAFII PERFUSE MYOKARDU

M. Buncová, M. Marešová, R. Jandová (Praha)
Tématický okruh: Nukleární kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

99mTcMIBI  je radiofarmakon obvykle užívané při radionuklidovém vyšetření -  scintigrafii perfuse myokardu.  Tento indikátor má rovněž nespecifickou afinitu k některým dalším tkáním s vysokou metabolickou aktivitou např. adenom příštítných tělísek, bronchogenní karcinom, gliomy.
75-letý pacient byl indikován k provedení  99mTcMIBI SPECT gate scintigrafii myokardu (dvoufázové - zátěžové a klidové studii) pro progredující námahovou dušnost, suspektní ICHS. Neobvyklým nálezem byla extrakardiální akumulace 99mTcMIBI v ložisku lokalizovaném v předním středním mediastinu. Scintigrafie myokardu prokázala ireverzibilní ložisko ischemie v oblasti apexu a sníženou funkci EFLK  42%. Extrakardiální  ložisko v předním středním mediastinu bylo potvrzeno CT s tím, že se pravděpodobně nejedná o thymom. Pacient neměl příznaky myasthenie. Mediastinoskopicky nebylo ložisko dostupné. Při thymektomii byl nalezen tumor v levém laloku. Histologicky se jednalo o thymom A - vřetenobuněčný, ohraničený. Za 9 měsíců po operaci, při kontrolní  99mTcMIBI scintigrafii perfuse myokardu  extrakardiální  akumulace 99mTcMIBI již nebyla patrna.
Náhodný nález exktrakardiální  ložiskové akumulace 99mTcMIBI při scintigrafii myokardu byl prvním upozorněním na relativně vzácně se vyskytující nemaligní thymom.