Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV GENOVÝCH POLYMORFIZMŮ PRO SYNTÁZU OXIDU DUSNATÉHO NA ROZVOJ KORONÁRNÍ NEMOCI SRDEČNÍHO ŠTĚPU

M. Kocík, I. Málek, B. Janek, M. Želízko, J. Hubáček, L. Kolesár, A. Slavčev, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Koronární nemoc srdečního štěpu ( KNSŠ ) představuje jednu z nejzávažnějších komplikací transplantace srdce ( TxS ). Za základní patofyziologický moment v rozvoji KNSŠ je považována indukce endotheliální dysfunkce způsobená řadou faktorů jak imunologické, tak neimunologické povahy. Procesy na úrovni cévní stěny jsou ovlivňovány řadou mechanizmů, mezi nimiž hraje oxid dusnatý ( NO ) významnou protektivní úlohu. Aktivita a dostupnost endoteliální formy syntázy oxidu dusnatého ( eNOS ), enzymu produkujícího NO,   je ovlivňována existujícími genovými polymorfizmy pro uvedený enzym.
Cíle: Posoudit vliv genových polymorfizmů pro syntázu oxidu dusnatého na rozvoj KNSŠ.
Studijní populace a metody: Studijní populace byla tvořena 49 příjemci TxS ( 10 žen, 39 mužů, průměrný věk 49 ± 11.2 let ), u nichž bylo v jednom roce od TxS provedeno intravaskularání ultrazvukové vyšetření věnčitých tepen srdečního štěpu. Současně u jejich korespondujících dárců byla provedena genotypyzace eNOS v následujících oblastech: intron 4, T-785C, G-894T.
Výsledky a závěr: Nepodařilo se nám prokázat žádnou korelaci mezi jednotlivými genovými polymorfizmy pro eNOS  ( 4-intron:  p=0.098, G-894T: p=0.16, T-785C: p=0.85 ) a přítomností v jednom roce po TxS intravaskulárním ultrazvukem prokázanou KNSŠ. Žádný ze studovaných genových polymorfizmů pro eNOS nebyl tak shledán významným rizikovým faktorem pro rozvoj KNSŠ v jednom roce od TxS.

Podpořeno grantem uděleným Českou kardiologickou společností v r. 2005