Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHARAKTERISTIKA A FOLLOW-UP SOUBORU MLADÝCH PACIENTŮ S PŘEDČASNOU MANIFESTACÍ ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ

O. Toman, M. Poloczek, J. Pařenica, P. Kala, R. Jenyšová, L. Dostálová, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Cílem této práce je prezentovat soubor mladých pacientů, kterým byla na našem pracovišti prokázána předčasná manifestace ischemické choroby srdeční.
Soubor a metodika: Soubor tvoří pacienti ve věku 40 let a méně, kteří byli na naše pracoviště referováni v letech 2000 – 2007 v rámci akutního koronárního syndromu, stabilní anginy pectoris nebo z diferenciálně diagnostických důvodů, u nichž bylo koronarograficky prokázáno významné aterosklerotické postižení věnčitých tepen. Po restrospektivní analýze dokumentace jsme do tohoto souboru zařadili 99 pacientů (90 mužů, 9 žen). S využitím dostupných kontaktních údajů se nám podařilo kontaktovat 56 pacientů. 12 z nich nepovažovalo vzhledem k svému dobrému zdravotnímu stavu další vyšetření a dispenzarizaci na našem pracovišti za nutné. 44 pacientů absolvovalo komplexní kardiologické vyšetření s detailním rozborem rizikových faktorů, včetně např. screeningu trombofilních stavů. 43 pacientů se nám nepodařilo kontaktovat vůbec, dle registru zdravotních pojišťoven zemřeli 4 z těchto pacientů.  Dle subjektivního i objektivního zhodnocení aktuálního stavu námi vyšetřených pacientů jsme nemuseli významně měnit jejich stávající léčbu, tudíž hodnotíme jejich stav jako celkově dobrý. Detailní výsledky budou součástí prezentace.
Závěr: Ischemická choroba srdeční se může manifestovat i předčasně, tj. ve věku do 40 let. Prognóza těchto mladých pacientů, kteří jsou adekvátně revaskularizováni a léčeni je celkově dobrá.