Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHARAKTERISTIKA PACIENTA S FIBRILACÍ SÍNÍ HOSPITALIZOVANÉHO NA INTERNÍM-KARDIOLOGICKÉM ODDĚLENÍ V LETECH 2005-2006

P. Vysočanová, L. Kubková, K. Prymusová, E. Dvořáková, M. Sepši, V. Musil, Z. Pozdíšek, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Fibrilace síní (FiSi) je nejčastější setrvalá arytmie, ale i frekventní kardiální onemocnění, výrazně ovlivňující jak životní kvalitu, tak i prognózu pacienta. Nárůst prevalence v posledních letech i výrazná změna léčebného přístupu, vede ke zvýšenému zájmu o toto onemocnění. Změna profilu kardiálních chorob v současnosti ovlivňuje i výskyt a etiologii FiSi. Přesto jsou mnohé epidemiologické údaje spíše staršího data.

K našemu hodnocení jsme použili údaje z databáze pacientů hospitalizovaných na našem interně – kardiologickém oddělení v letech 2005 a 2006. Jedná se o soubor 9 845 nemocných.

Prevalence FiSi u nás byla 26,5% ( 2606 pacientů). Na rozdíl od pacientů  se sinusovým rytmem byli tito významně starší – průměrný věk 70,8 let( u sin.r. 63,2 roku). Podíl mužů a žen byl vyrovnaný 53%:47%. Významně delší byla jak doba hospitalizace, tak mortalita. Z kardiovaskulárních onemocnění se častěji vyskytovaly cévní mozkové příhody (15,8%:10,4%), srdeční selhání (23%:11%)a hypertenze (72,1%"65,2%)(se statistickou významností). U ostatních ( ischemická choroba srdeční a ischemická choroba dolních končetin, diabetes mellitus) rozdíl nalezen nebyl. Ve sledovaných laboratorních parametrech měli nemocní s fibrilací síní významně vyšší hodnotu urey(9,1:7,0 mmol/l) a kreatininu (117,8:102,5 umol/l) a nižší hladinu hemoglobinu (132,1:135,6 g/l)a ejekční frakci levé komory (53,2%:49,2%). Významné rozdíly byly rovněž ve farmakoterapii, jak v použitých preparátech, tak v užívání kombinace většího počtu léků.

Naše výsledky potvrdily jak vysokou prevalenci , tak  vyšší mortalitu, ale i morbiditu těchto nemocných. Jedná se o starší, multimorbidní pacienty s kombinační léčbou, kteří jsou postiženi řadou komplikací.. Fibrilace síní je nepříznivým rizikovým faktorem, a měla by jí být nadále věnována významná pozornost.

Podpořeno grantem  IGA MZ ČR 1A 8605-5