Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REMODELACE PRAVÉ KOMORY SRDEČNÍ PŘI BIVENTRIKULÁRNÍ KOREKCI VROZENÝCH SRDEČNÍCH VAD

T. Tláskal, V. Chaloupecký, J. Gilík (Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl. Zhodnocení zkušeností s remodelací pravé komory u vrozených srdečních vad s malou pravou komorou.

Soubor a metodika. Při korekci složitých vrozených srdečních vad jsme provedli pokus o remodelaci pravé komory u 4 novorozenců a kojenců ve věku od 10 dnů do 3 měsíců. Diagnóza byla stanovena na základě echografického vyšetření. Dva pacienti měli TOF s extrémní hypertrofií stěny a malou dutinou pravé komory, 2 pacienti měli VSD s menší pravou komorou a plicní hypertenzí, jeden z nich měl také společnou síň. Operace spočívala v remodelaci pravé komory protětím a excizí svalových trámců ve vtokové, hrotové i výtokové části pravé komory a v rozšíření výtokového traktu pravé komory záplatou. U všech pacientů byl uzavřen VSD záplatou, u 1 byla provedena septace společné síně a u 1 byla provedena transanulární plastika výtokového traktu pravé komory monokuspidální záplatou z perikardu.

Výsledky. Všichni pacienti přežili, ale měli komplikovaný pooperační průběh. U pacienta s TOF po transanulární korekci bylo nutné 2. den po operaci implantovat konduit s chlopní mezi pravou komoru a plicnici vzhledem ke známkám nízkého srdečního výdeje. Pooperační průběh byl u tohoto dítěte dále komplikován arytmií a nutností dlouhodobé ventilace. Střednědobé výsledky remodelace pravé komory jsou relativně příznivé. Remodelace umožňuje u vad s menší dutinou pravé komory provést úplnou korekci v kojeneckém věku. U pacientů starších 3 měsíců je možné zvážit současné provedení bidirekční kavopulmonální anastomózy ke zmenšení průtoku krve přes pravou komoru a snížení tlaku v žilním systému po korekci.

Závěr. Remodelace pravé komory je účinná metoda umožňující biventrikulární korekci u kojenců a malých dětí s menší pravou komorou. Je nutné dlouhodobé sledování k posouzení rizika tohoto postupu u vad s hraniční velikostí pravé komory.
Vypracováno s podporou VZ FNM MZO 00064203