Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEOBVYKLÁ KOMPLIKACE PŘI ZAVÁDĚNÍ STIMULAČNÍ ELEKTRODY

P. Mikulenčák, E. Pospíšilová, Č. Číhalík (Zlín)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Perzistující levostranná horní dutá žíla (LHDŽ) je nejčastější anomálie systémových žil vyskytující se u 0.3-0.5% populace. Levostranná horní dutá žíla ústí obvykle dilatovaným koronárním sinem do pravé síně. Může být spojena s defektem koronárního sinu. V diagnostice se uplatňuje ECHO s aplikací kontrastní látky do žilního systému levé horní končetiny či flebografie.                          


Popis případu: 78letý muž byl hospitalizován na spádovém interním oddělení pro synkopu, na EKG přítomna fibrilace síní s pomalou odpovědí komor 27/min. Zajištěn dočasnou kardiostimulací ( RTG kontrola po výkonu bez patologie) a přeložen  na  koronární jednotku naší kliniky k implantaci trvalého kardiostimulátoru. Při převzetí pacienta dočasná kardiostimulace neefektivní, pro závažnou bradykardii nutnost repozice elektrody (zavedena cestou v.subclavia l.sin.). Dle RTG snímku hrudníku průběh elektrody vlevo paravertebrálně. Při primoimplantaci trvalého pacemakeru stimulační elektroda zavedena preparačně cestou v.cephalica l.dx., průběh paravertebrálně vpravo,  pouze obtížně se daří dosáhnou efektivní stimulace a to  v atypické lokalizaci. Pro podezření na žilní anomálii provedena flebografie s nálezem dysplastického anomálního levostranného kmene zdvojené v. cava superior.


Závěr: Vzácně se vyskytující žilní anomálie mohou stejně jako atypický RTG obraz nečekaně zkomplikovat zavádění stimulační elektrody.
Kasuistika je doplněna o obrazovou přílohu (RTG skia, flebografie)