Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BEZPEČNOST IMPLANTACE LÉKOVÝCH (DES) STENTŮ U PACIENTŮ S INFARKTEM MYOKARDU S ELEVACEMI ST SEGMENU

M. Škvařilová, M. Paďour, R. Ondrejčák (Karlovy Vary)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Prokázat, že vznik trombózy v lékovém stentu (DES) se po implantaci z důvodu STEMI vyskytuje častější než při implantaci bare metalového stentu (BMS).
 Metoda: Od 1. 11. 2005 do 30.9. 2007 jsme s diagnózou trombózy stentu ošetřili celkem 21 nemocných (16 mužů, průměrný věk 67±8,6let) z celkového počtu 1429 pacientů ošetřených PCI. U 3 nemocných byla původní intervence provedena na jiném pracovišti, analýzu jsme provedli jen u našich nemocných. S akutní trombózou (do 24 hod) jsme se nesetkali, 10x se jednalo o časnou subakutní trombózu (24 hod-30 dní), 7x o pozdní (30 dní - 1rok), 1x o velmi pozdní trombózu (>1rok). Statisticky jsme zhodnotili celkový výskyt trombóz DES vs.BMS,  četnost trombóz u pacientů se STEMI vs. se stabilní anginou pectoris a výskyt trombóz DES vs BMS implantovaných u STEMI. Analyzovali jsme možné příčiny.

Výsledky:
  K trombóze ve stentu došlo signifikantně častěji u nemocných se STEMI (2,9% se STEMI vs. 0,06% se stabilní AP, p< 0,0001). Nenalezli jsme však rozdíl v celkovém výskytu trombózy DES a BM stentů  (1,9% vs. 1,1%,  p=0,15). Rovněž jsme nenalezli signifikantní rozdíl ve výskytu trombózy DES a BM stentů u STEMI (4,9% vs. 2,6% p=0,24). Trombóza stentu DES 2x vedla k náhlé srdeční smrti a 1x k plicnímu edému, trombóza BMS vedla 2x ke vzniku kardiogenního šoku, na který zemřel jeden z těchto 2 nemocných. 2 nemocní (oba s BMS) museli být v dalším období léčeni esynchronizační terapii v kombinaci s ICD.
U 39% těchto nemocných byly v době vzniku TKS zjištěny známky akutního zánětu, u 22% vznikla TKS při nedodržení duální antiagregační léčby. U 4 nemocných TKS vznikla do 3 dnů - 3 týdnů po ukončení léčby Clopidogrelem.
Závěry: Existence zánětu se zdá být jedním z důležitých faktorů, které souvisí s vznikem TKS. Dalším je nedodržení event. období ukončování duální antiagregační terapie.