Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POZDNÍ DETEKCE HEMODYNAMICKY VÝZNAMNÉ VROZENÉ VÝVOJOVÉ VADY:LEVO-PRAVÝ ZKRAT TYPU SINUS VENOSUS SUPERIOR SE ŠIROKÝM ZKRATEM MEZI HORNÍ PLICNÍ ŽILOU VPRAVO A HORNÍ DUTOU ŽILOU

P. Folwarczny (Vratimov)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Prezentujeme jako sdělení kazuistiku-atypický případ 56.letého pacienta dosud s němou kardiální anamnézou.Pacient byl  opakovaně hospitalizován na spádovém interním oddělení pro symptomatologii záchvatovité dušnosti ,vždy diagnostický uzavřeno jako latentní tetanie.Pro později přidruženou kliniku netypických bolesti na hrudi poté odeslán praktickým lékařem ke kardiologovi a ten po provedení echo vyšetření jako suspektní defekt na úrovní septa síní  pacienta odesíá k hospitalizaci na naše pracoviště. .Po echokardiografickém transtorakálním vyšetření provedeno TEE se závěrem defekt síňového septa typu sinus venosus superior s hemodynamicky význ. zkratovým levo-pravým konst. tokem, Qp/Qs 3,7:1, provokovaný P-L zkrat, význ. dilatace PK, plicní hypertenze 45mmHg.Doplněná MRI srdce  , popsány 2 zkraty na úrovni HDŽ : jednak abnormální ústí plicní žíly z pravého plicního horního laloku do dolní části HDŽ a za 2/ anomální návrat -ústí pravé horní plicní žíly /místo do levé síně/ opět do dolní části HDŽ. Dle TEE popsán DSS typu sinus venosus super., který ale dle MRI negován.U pacienta dále provedená koronarografie s negativním výsledkem a pravostranné  katetrizace.Pacient indikován ke kardiochirurgickému řešení vady které se podrobí v únoru 2008.

Závěr:Jedná se o velmi vzácnou vrozenou vývojovou  vadu ,je pozoruhodné,že pacient s takto hemodynamicky významnou vadou dlouho unikal diagnoze.Další zajimavosti bylo   i když MRI řadíme k nadějným metodám v kardiologii defekt na úrovni septa síní byl detekován jen TEE.


Zdělení bude doplněno  obrazovou dokumentacií s TEE,MRI  a perioperačními záběry.