Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KAZUISTIKA STARŠÍ NEMOCNÉ S PERSISTUJÍCÍ BOTALOVOU DUČEJÍ S VÝZNAMNÝM LEVOPRAVÝM ZKRATEM A UZAVŘENÍM AMPLATZOVÝM OCCLUDEREM

J. Šťastný, T. Marek, M. Želízko (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Otevřená tepenná dučej (PDA) představuje asi 5-10% všech vrozených srdečních vad, ženy jsou postiženy asi 2xčastěji. V dospělosti se s PDA setkáváme jen velmi vzácně, vzhledem k tomu, že u převážné většiny dětí s PDA byla dučej uzavřena chirurgicky nebo katetrizačně v ranném věku. PDA je příčinou primárně objemového přetížení levé komory srdeční a rizikem možného vývoje závažné plicní hypertenze(až Eisenmengerův syndrom) s následnou tlakovou zátěží pravé komory srdeční.

Přinášíme obrazovou kazuistiku 71 leté nemocné s náhodným záchytem persistující Botalovy ručeje s významným levo-pravým zkratem bez významnější plicní resistence. Diagnóza byla stanovena při elektivním koronarografickém vyšetření indikovaném pro pokles EF LKS a proběhlou levostrannou srdeční insuficienci a potvrzena transesophageální echokardiografií. Dučej byla uzavřena katetrizační cestou pomocí Amplatzova occluderu.