Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EUFUNKČNÍ STRUMA JAKO PŘÍČINA TAKO TSUBO KARDIOMYOPATIE

P. Gajdoš, R. Rokyta, V. Pechman, I. Bernat (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod:  ST elevace (STE) jsou jako magická formulace nejčastěji diagnosticky spojovány s akutním koronárním syndromem (AKS). Patofyziologie STE ale není specifická pouze pro ischémii myokardu a otevírá se pole pro poměrně širokou diferenciální diagnostiku.
Námi prezentovaný případ dokumentuje řídkou nosologickou jednotku - takotsubo kardiomyopatii (KMP) v souvislosti s objemnou restrosternální strumou.
Kasuistika: 73 -letá nemocná  byla přeložena na kJIP z regionální nemocnice pro AKS s STE inferolaterálně s respirační nedostatečností při plicním otoku. Urgentní koronarografie s norm. nálezem. Echokardiografie s vyklenutím hrotové poloviny LKS a systolickou dysfunkcí LKS (EF 25%). Pro inspirační stridor provedeno CT krku a hrudi s nálezem významné stenózy trachey způsobené útlakem restrosternální strumou (eufunkční). Nemocná  pro progredující respirační selhání zaintubována. Kardiospecifická laboratoř s vrcholovým troponinem I 15 ug/l. Regrese STE 5. den. Strumektomie provedena 6. den hospitalizace, histologicky multinodulární koloidní struma. Kontrolní echokardiografie 12. den hospitalizace s normalizací funkce i morfologie LKS. Nemocná přeložena po extubaci v dobrém stavu zpět na odesílající pracoviště.
Závěr: STE jsou ve většině případů výrazem akutní ischémie myokardu aneb jak praví znamé pravidlo: "časté nemoci se vyskytují často, řídké řídce",  s naším dodatkem: "…, přesto se na ně musí myslet". Klinické ukazatele jsou často dalším vodítkem k upřesnění diagnózy a EKG křivku je třeba posuzovat jako jeden z aspektů obrazu chorobného stavu. Stresem indukovaná KMP i se svým nevyjasněným etiologickým pozadím má nepochybně v diferenciální diagnostice STE své místo a jako následek respirační nedostatečnosti  z důvodu útlakového syndromu objemnou strumou dosud nebyla, pokud je nám známo, popsána.