Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ABLACE PAROXYSMÁLNÍ FORMY FIBRILACE SÍNÍ KRYOBALÓNKEM

L. Šedivá, P. Neužil, M. Táborský, J. Petrů, J. Škoda, Š. Královec, J. Brada, K. Holdová, B. Kaňková, F. Holý (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Zlatým standardem nefarmakologické terapie fibrilace síní je v dnešní době použití radiofrekvenční (RF) energie . Tato metoda při správném provedení výkonu nevede k závažným komplikacím, ale vyžaduje ale velkou zkušenost katetrizujícího lékaře. Hledá se tedy způsob, jak zvýšit bezpečnost a účinnost   výkonu  a umožnit nejširší použití této metody k eliminaci fibrilace síní. Použití kryodestrukce v nefarmokologické terapii této arytmie je známo jak z chirurgického řešení fibrilace síní, stejně tak byly publikovány práce prokazující efektivitu kryodestruke a cirkulárních lézí okolo plicních žil při použití standardního kryokatetru  pomocí kryobalónku.
Metoda: V naší práci jsme provedli izolaci plicních žil pomocí kryobalónku u celkem 14 nemocných 11 mužů, 3 ženy. U všech nemocných jsme dosáhli kompletní izolace plicních žil. V odstupu více než tři měsíce byla u 12 nemocných z našeho souboru proveden opakovaný výkon,  při kterém jsme zjišťovali vedení z plicních žil na síňový myokard
Výsledky: V našem souboru nedošlo ani u jednoho nemocného k tromboembolické komplikaci, u šesti nemocných jsme prokázali trvání efektu prvního výkonu. U jednoho nemocného došlo k pozdní paréze bránice jako komplikace výkonu, u šesti nemocných byla provedena  reablace pro zjištěné obnovené vedení alespoň u jedné plicní žíly. Dále jsme sledovali rekurenci klinické arytmie.
Závěr: Použití kryobalónku je dostupná metoda v terapii fibrilace síní, s uspokojivou úspěšností u našeho malého prvního souboru nemocných. Komplikace zaznamenané v naší práci lze přičíst dosavadní nezkušeností s metodou.