Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘÍNOS SLUŽBY BIOTRONIK HOME MONITORING II K DETEKCI PORUCHY SÍŇOVÉ ELEKTRODY - KAZUISTIKA

J. Lipoldová, M. Novák (Brno)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Biotronik Home Monitoring (HM) je systém dálkového monitorování nositelů pacemakerů (PM) a defibrilátorů (ICD). Implantovaný PM či ICD vybavený anténou vysílá signál, který je zachycen přenosnou pacientskou jednotkou. U HM II. generace (HM II) je signál digitálně transformován a formou GPRS odeslán do centra v Berlíně. Přenesené informace jsou automaticky analyzovány a výsledek zpřístupněn lékaři na zabezpečeném serveru. Odesílání probíhá každý den v naprogramovanou hodinu a okamžitě v případě závažného nálezu či záchytu arytmie. V pravidelných intervalech je odesílán klidový záznam intrakardiálního elektrogramu (periodické IEGM).
Kazuistika: 60-leté pacientce s dilatační kardiomyopatií, EF LK 20%, byla v 1/2007 provedena reimplantace ICD s upgradem na biventrikulární systém, implantován ICD Biotronik Lumax HF-T, aktivována služba HM II. Měsíc po implantaci přichází hlášení HM II o nízké průměrné amplitudě vnímaných vln P. Při ambulantní kontrole neprokazujeme dysfunkci síňové elektrody. V následujících měsících přichází hlášení o nízkém % úspěšné resynchronizační terapie. To, stejně jako nárůst vnímané sekvence V-V a příchozí periodické IEGM, kde přítomny spontánní komorové vnímané události a intermitentní chybění vln P, svědčí pro undersensingu vln P. Při další ambulantní kontrole v 6/2007 již parametry síňové elektrody mimo tolerovatelné rozmezí, na RTG jasná dislokace. Při reoperaci potvrzena dislokace a poškození aktivního fixačního mechanismu, síňová elektroda explantována a vyměněna za novou.
Závěr: O problému na síňové elektrodě jsme byli díky službě Home Monitoring II informováni ještě před záchytem patologických hodnot při ambulantní kontrole. K diagnóze přispěl záznam IEGM, který je dostatečně dlouhý a jednoduše hodnotitelný. K využití výhod služby Biotronik Home Monitoring je nutné posoudit všechny hlášené události.