Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PROSPEKTIVNÍ REGISTR KATETRIZOVANÝCH PACIENTŮ S ISCHEMICKOU MITRÁLNÍ REGURGITACÍ

V. Kočka, P. Widimský, M. Pěnička, H. Línková, T. Buděšínský, L. Lisa, J. Dvořák (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl:
Zjistit četnost pacientů s ischemickou mitrální regurgitací v populaci, kde primární PCI je dominantním způsobem léčby akutního infarktu myokardu již déle než 5 let.

Soubor a metodika:
Prospektivně vedený registr pacientů indikovaných k srdeční katetrizaci, u kterých je přítomna alespoň lehká (2+) mitrální regurgitace a zároveň mají anamnesu prodělaného infarktu myokardu a/nebo angiograficky prokázanou významnou koronární nemoc, která je potenciální indikací k chirurgické revaskularizaci (typicky nemoc kmene levé věnčité tepny nebo nemoc 3 tepen). U všech pacientů byla provedena transthorakální echokardiografie včetně posouzení morfologie mitrální chlopně. Četnost ischemické mitrální regurgitace v České Republice byla odhadnuta z údajů o celkovém počtu katetrizovaných pacientů v roce 2006.

Výsledky:
Z celkem 2408 pacientů katetrizovaných v roce 2007 ve Fakultní Nemocnici Královské Vinohrady v Praze bylo do registru dle výše uvedených kriterií zařazeno 81 pacientů. Dle morfologie mitrální chlopně bylo souzeno na etiologii mitrální regurgitace – 4 pacienti měli revmatickou vadu, 7 pacientů mělo prolaps mitrální chlopně, 10 pacientů mělo výrazné degenerativní změny mitrální chlopně s kalcifikacemi. Zbylých 60 mitrálních vad bylo per exclusionem hodnoceno jako ischemické (60 z 2408 = 2.5%). Průměrný věk těchto pacientů je 69 let, přičemž 17% pacientů je starších než 80 let. Mužů je 69%. Závažnost mitrální regurgitace byla lehká (2+) u 43%, střední (3+) u 50% a těžká (4+) u 7% pacientů. Průměrná ejekční frakce levé komory byla 44%, 13% pacientů mělo EF LK pod 30%.

Závěr:
Při extrapolaci našeho registru na Českou Republiku  lze odhadnout incidenci nově zjištěné ischemické mitrální regurgitace na alespoň 1400 pacientů ročně. Významná část těchto pacientů je starší 80 let a/nebo má těžkou systolickou dysfunkci levé komory.