Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

"NO TOUCH AORTA" TECHNIKA CHIRURGICKÉ REVASKULARIZACE MYOKARDU U OSMDESÁTNÍKŮ

T. Urban, M. Salmay, R. Špunda, M. Semrád, M. Špaček, J. Tošovský (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: ověření účinnosti “NO TOUCH AORTA” techniky izolované chirurgické revaskularizace myokardu (bez užití mimotělního oběhu, na bijícím srdci, bez manipulace s ascendentní aortou při užití pouze skeletonizovaných tepenných štěpů in situ nebo jako kompozitních)ve srovnání s klasickými postupy chirurgické revaskularizace v populaci osmdesátníků.
Soubor a metodika: V období leden 2003 až prosinec 2007 byla na našem pracovišti provedena izolovaná chirurgická revaskularizace myokardu u 213 nemocných starších 78 let, s průměrným věkem 81 let.  70 % všech operací bylo provedeno akutně. Skupina operovaných “NO TOUCH AORTA” technikou (N 70) byla porovnána s dalšími dvěma skupinami. Ostatní pacienti byli operováni buď s užitím  mimotělního oběhu (N 113) či bez mimotělního oběhu, ale s našitím proximální anastomozy žilního štěpu do ascendentní aorty, kdy bylo manipulováno s ascendentní aortou (N 30). Chirurgický postup byl určen operatérem na základě jeho zkušeností s danou operační technikou.
Výsledky: Ve skupině operovaných “NO TOUCH AORTA” metodou bylo méně úmrtí (1,4 % vs. 10,5 %, p‹0,05) oproti pacientům, u kterých byo manipulováno s ascendentní aortou. Morbidita byla rovněž nižší - pooperační infakrt myokardu (0 % vs 8,4 %, p‹0,05), ranné komplikace (8,5 % vs. 17,5 %, p‹0,05), neuropsychické komplikace ( 7,1 % vs. 34,2 %, p‹0,001). Pozitivní efekt operací bez MO u osmdesátníků nebyl prokázán v případech, kdy bylo manipulováno s ascendentní aortou.
Závěr: “NO TOUCH AORTA” technika snižuje mortalitu i morbiditu pacientů operovaných pro izolovanou ischemickou chororbu srdeční oproti skupině pacientů, kde bylo manipulováno s ascendentní aortou. Zvláště snižuje výskyt neuropsychických komplikací, což umožňuje rychlejší rehabilitaci a zkrácení hospitalizace. Tím se zásadním způsobem podílí na zlepšení prognózy této velice rizikové skupiny pacientů.