Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S KOMBINOVANOU HYPOLIPIDEMICKOU LÉČBOU STATIN A EZETIMIB U PACIENTŮ V SEKUNDÁRNÍ PREVENCI ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDCE

A. Novák, J. Jakabčin (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Práce shrnuje zkušenosti s nasazením kombinované hypolipidemické léčby u pacientů s manifestní ischemickou chorobou srdeční nebo v nejvyšším kardiovaskulárním riziku. Dle posledních doporučení  by hladina LDL cholesterolu u těchto pacientů  měla být pod 2,0 mmol/l. Vzhledem k tomu, že v oblasti doporučení pro léčbu hyperlipoproteinemií existuje rozpor mezi doporučeními na jedné straně a realitou používání hypolipidemik v praxi a tím dosahování cilových hladin lipidů na druhé straně, zajímal nás skutečný stav efektu této léčby u prvních pacientů s kombinovanou hypolipidemickou léčbou, tolerance léčby a spolupráce pacientů v podmínkách ambulance kardiologického oddělení.
 Metodika: U 66 pacientů v sekundární prevenci, léčených obvyklými dávkami statinu byl přidán ezetimib 10mg, vyšetřeny hodnoty tuků vstupní a výsledné po  6-8 týdenní kombinované léčbě

statinu a ezetimib.

 Výslekdy:V práci jsem zjistili, že přidání ezetimibu ke stávající léčbě se statinem vede k dalšímu, statisticky významnému poklesu poklesu LDL cholesterolu, v naší skupině pacientů o dalších 30 %  a je reálné dosáhnout hladiny LDL cholesterolu pod 2,0 mmol/l.  Práce je dokumentována výsledky v podobě grafů včetně grafických ukázek dynamiky změn hodnot lipidů z informačního systému.

Závěr:

 V systematickém sledování pacientů na kombinované hypolipidemické léčba dále pokračujeme, u indikovaných pacientů s již nízkým LDL cholesterolem je pak vyšetřována i hladina Apo B.