Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZTAH BNP K VÝSLEDKU SPIROERGOMETRIE U NEMOCNÝCH S CHRONICKÝM SRDEČNÍM SELHÁNÍM

M. Hegarová, I. Málek, A. Jabor (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Vrcholová spotřeba kyslíku (pVO2) a hyperventilace při zátěži (VE/VCO2 slope) jsou nezávislými predikátory prognózy nemocných s chronickým srdečním selháním.

Cíl. Zjistit vztah mezi BNP a výsledkem spiroergometrie u nemocných se stabilním chronickým srdečním selháním (CHSS).
Soubor a metody. Porovnali jsme hladiny BNP (chemiluminiscentní metoda, analyzátor Abbott Architect) a výsledky spiroergometrie (přístroj V-Max 29S fy. Sensor Medics) provedené vždy v jeden den u 81 nemocných se stabilním CHSS NYHA II-III. Celkem jsme korelovali 103 vyšetření. Soubor jsme rozdělili do dvou skupin podle dosaženého respiračního kvocientu (RQ). Skupina A : RQ >=1, n=66, skupina B : RQ‹1, n=37. U 9 nemocných s RQ>=1 jsme posuzovali vztah mezi změnou BNP a VE/VCO2 slope při opakovaných vyšetřeních. K porovnání BNP a pVO2 resp. BNP a VE/VCO2 slope jsme použili Pearsonův korelační koeficient. Pro posouzení vztahu změny BNP a VE/VCO2 slope při opakovaných vyšetřeních jsme použili Spearmanův korelační koeficient.
Výsledky. Nalezli jsme korelaci mezi logBNP a VE/VCO2 slope ve skupině A  (r=0.45, p‹0.001) i ve skupině B (r=0.40, p‹0.05). Nejtěsnější vztah jsme nalezli mezi změnou BNP a hyperventilaci při zátěži při opakovaných vyšetřeních (r=0.83, p‹0.01).

Závěr. Hladina BNP do jisté míry predikuje stupeň hyperventilace při zátěži. Změna BNP v průběhu onemocnění má obdobnou výpovědní hodnotu jako změna hyperventilace a může sloužit jako další predikátor prognózy nemocných s CHSS.

Podpořeno grantem IGA MZ CR - NR/9400-3.