Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERMANENTNÍ JUNKČNÍ RECIPROČNÍ TACHYKARDIE U DĚTÍ

P. Vít, J. Navrátil, D. Humlová (Brno)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Pediatrická kardiologie

Úvod: Permanentní junkční reciproční tachykardie (PJRT) je reentry supraventrikulární tachykardie (SVT) s řídkým výskytem. Její četnost je asi 1% ze všech SVT. Tachykardie je většinou nepřetržitá, srdeční frekvence se pohybuje od 120-250/min., většinou od raného věku  a je často refrakterní na antiarytmickou terapii. Je  charakterizována RP>PR intervalem a negativními vlnami P II,III a aVF a dekrementálním vedením spojkou. Její lokalizace je  většinou v posteroseptální lokalizaci. 


Popis případů:  Autoři popisují 2 případy nemocných.Novorozence, který byl vyšetřen u praktického lékaře pro děti a dorost (PLDD) v rámci běžného vyšetření. Matka udávala únavu při kojení, prošedání ,zrychlené a usilovné dýchání. PLDD zjistil tachykardii, hepatomegalii a odeslal  dítě k přijetí na spádové dětské oddělení. Zde  tachykardie přes 200/min., známky srdečního selhání, zahájena umělá plicní ventilace. Po přijetí na naše pracoviště na ekg typická PJRT, na UZ srdce  těžká deprese funkce levé komory, SF 0.11, významná mitrální a trikuspidální insuficience. Provedena medikamentózní kardioverze na sinusový rytmus  i.v. podaným Cordaronem. Za 14 dní významné zlepšení funkce levé komory, jen nevýznamná trikuspidální a mitrální insuficience.  U druhé pacientky ( 11let) opakovaně  epizody SVT , které subjektivně vnímala od doby,  kdy si dokázala vzpomenout. I přes antiarytmickou terapii (propafenon)  recidivy tachykardií. Provedena elektrofyziologická studie, potvrzena diagnóza a provedena úspěšná katetrová radiofrekvenční  ablace uvnitř koronárního sinu.


Závěr: PJRT je vzácná, ale díky svým vlastnostem nebezpečná arytmie s možností srdečního selhání. I  u dětí nejnižších věkových kategorií je nutné použít k léčbě Cordaron v případě významného snížení funkce  levé komory. Při recidivě tachykardií je u větších dětí indikována katetrová radiofrekvenční ablace.