Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREVENCE KONTRASTNÍ NEFROPATIE U ELEKTIVNÍCH KATETRIZAČNÍCH VYŠETŘENÍ

Š. Celerýn, D. Zemánek, P. Bradáčová, K. Porazíková, V. Durdil, V. Pavliňák (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zjistit incidenci kontrastní látkou indukované nefropatie u elektivních pacientů se vstupně vyšší hodnotou kreatininu v séru podstupujících selektivní koronarografii (SKG), perkutánní koronární intervenci (PCI) na našem pracovišti.

Soubor a metodika: Do studie bylo zahrnuto 1407 konsekutivních pacientů podstupujících na našem pracovišti elektivně SKG či PCI. Z tohoto souboru mělo vstupně zvýšenou hodnotu kreatininu v séru 60 pacientů (4,3%), z nichž 27 pacientů navrhovanou hydrataci a následnou kontrolu v časovém odstupu 24, 48 hod. odmítlo nebo z organizačních důvodů kontrola renálních parametrů již nebyla prováděna na našem pracovišti. Do naší studie bylo následně zařazeno 33 pacientů. Pacienti byli hydratováni před a po výkonu fyziologickým roztokem – množství a rychlost dle hmotnosti, a všichni pacienti dostali 1800 mg N-acetylcysteinu ve 3 stejných dávkách před a po výkonu.

Výsledky: Soubor 33 pacientů (12 žen, 70 ± 8,5 let), u nichž průměrná hodnota  sérového kreatinu vstupně při přijetí byla 154 umol/l. Průměrná hodnota kreatininu 24 hod. po výkonu byla 132 umol/l, 48 hod. po výkonu 139 umol/l. K vzestupu kreatininu oproti výchozí hodnotě 24 hodin po výkonu došlo u 4 pacientů (12,1%), průměrně o 5,5% ± 3,5. K vzestupu kreatininu oproti výchozí hodnotě 48 hodin po výkonu došlo u 7 pacientů (21,2%), průměrně o 5,3% ±  6,1, u žádného z těchto pacientů ale nedošlo k elevaci sérového kreatininu o více než 25% oproti vstupní hodnotě –vzestupu kreatininu splňujícímu kriteria kontrastní látkou indukované nefropatie.

Závěr: Po hydrataci fyziologickým roztokem a podávání N- acetylcysteinu nedochází u rizikových pacientů se vstupně elevovaným kreatininem k významnému zvýšení kreatininu po katetrizačním vyšetření.