Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REAL-TIME 3D TEE: PRVNÍ KLINICKÉ ZKUŠENOSTI CKTCH BRNO

S. Kovalová, J. Nečas, H. Bedáňová, P. Pokorný, P. Útrata, P. Němec, J. Černý, J. Ondrášek (Brno)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Uvést do klinické praxe novou metodu RT-3D TEE vyšetření a demonstrovat její přínos pro předoperační a peroperační ECHO diagnostiku ve srovnání s 2D TEE a RT-3D TTE vyšetřením.
Materiál a metodika: Vyšetřili jsme 32 nemocných, u nichž bylo TEE vyšetření indikováno předoperačně nebo peroperačně, nejčastěji pro mitrální chlopenní vadu. U všech bylo provedeno komplexní transtorakální 2D ECHO, případně transtorakální RT-3D ECHO a peroperační 2D TEE a RT-3D TEE vyšetření. Morfologické a funkční vyšetření bylo provedeno u mitrální, aortální a trikuspidální chlopně. Peroperačně byl morfologický nález hodnocen kardiochirurgem.
Výsledky: předvádíme typické nálezy vybraných nálezů na mitrální, aortální a trikuspidální chlopni získané RT-3D TEE vyšetřením.
Závěr: RT-3D TEE poskytuje morfologické informace, které se velmi blíží inspekci exponované chlopenní struktury. Nedosahuje jí v morfologických detailech pro limitovanou rozlišovací schopnost. Předčí ji v dynamické komponentě (vyšetření za akce) a ve zobrazení krevních toků.
Ve srovnání s 2D TEE vyšetřením poskytuje RT-3D TEE přehledný reliéfový obraz vyšetřované struktury, který vcelku nedokáže v představě zrekonstruovat ani zkušený echokardiografista. Neukazuje však vnitřní skladbu vyšetřované struktury a rozlišovací schopnost má srovnatelnou s klasickým 2D TEE obrazem.
RT-3D TEE vyšetření má ve srovnání s RT-3D TTE vyšetřením vyšší časovou a prostorovou rozlišovací schopnost, lépe zobrazuje struktury blíže bazi a umožňuje i vyšetření chlopenních náhrad aortálních. RT-3D TTE vyšetření ve srovnání s RT-3D TTE vyšetřením zobrazuje lépe struktury blíže srdečnímu hrotu a umožňuje vyšetření mitrálních a trikuspidálních chlopenních náhrad.
RT-3D CFM v transtorakální i transesofageální verzi předčí možnosti 2D CFM vyšetření  a je dobrým podkladem pro kvantifikaci regurgitací na a-v ústích.
Grant MZČR NR 9008-3.