Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KONTRASTNÍ TRANSTORAKÁLNÍ ECHOKARDIOGRAFIE A KONTRASTNÍ TRANSKRANIÁLNÍ DOPPLER PŘI SCREENINGU ZKRATOVÉ SRDEČNÍ VADY

J. Januška, M. Dorda, M. Šrámek, L. Škňouřil, M. Branny, V. Tomek (Třinec, Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: porovnat kontrastní transtorakální echokardiografii (cTTE) a transkraniální kontrastní doppler (cTCD) a porovnat schopnost diagnostikovat zkratové srdeční vady
Soubor a metodika: Vyšetřili jsme 100 po sobě jdoucích pacientů indikovaných k jícnové echokardiografii pomocí cTTE v druhém harmonickém modu a cTCD. Výsledky jsme porovnali s nálezem při následném vyšetření jícnovou echokardiografií.  Použili jsme standardní hodnocení průniku kontrastu po Valsalvově pokusu při všech typech vyšetření.
Výsledky:  Senzitivita cTTE  byla 87,5%, cTCD 66,7% a při kombinaci cTTE a cTCD 87,5%. Specificita vyšetření byla pro cTTE 98,1%, cTCD 96,4% a kombinaci cTTE a cTCD  96,6%. Současně došlo k poklesu nevyšetřitelných pacientů z 8 na 5 a respektive 1 pacienta při kombinaci cTTE a cTCD.
Závěr: Obě kontrastní vyšetření (cTTE a cTCD) jsou vysoce specifické. V našem souboru byla senzitivita cTTE vyšší než u cTCD. Při kombinaci obou metod jsme dosáhli nejlepších výsledků. K diagnostice zkratových srdečních vad doporučujeme kombinaci cTCD a cTTE.