Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CIRKADIÁNNÍ VARIABILITA INCIDENCE MIMONEMOCNIČNÍ SRDEČNÍ ZÁSTAVY U PŘEŽÍVAJÍCÍCH OSOB

M. Pleskot, R. Hazuková, H. Střítecká, E. Čermáková (Vysoká nad Labem, Hradec Králové)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Zdravotní péče o nemocné se srdeční zástavou je ekonomicky nákladná a málo efektivní. Cílem práce bylo posoudit, zda čas vzniku mimonemocniční srdeční zástavy (MSZ) ovlivňuje přežívání osob.
Metodika: Odborně kardiopulmonálně resuscitovaní pacienti pro MSZ vzniklou před svědky (n=495) byli prospektivně sledováni 12 měsíců. U přežívajících osob byla testována distribuce začátku srdeční zástavy během 24-hodinové periody.   
Výsledky:  U osob přežívajících přijetí do nemocnice (n=136) byla nejvyšší incidence vzniku MSZ v časovém intervalu 18:01-22:00 hod. Stejný trend v incidenci vzniku srdeční zástavy byl zaznamenán jak u osob propuštěných z hospitalizace (n=48), tak u osob přežívajících 12 měsíců (n=39). V ostatních podsouborech (indikátory předhospitalizační péče: časná elektrická defibrilace <=5 min, laická kardiopulmonální resuscitace, dojezdový čas rychlé zdravotnické pomoci /RZP/ <=10 min; místo srdeční zástavy; počáteční srdeční rytmus) byly podle přežívání popsány večerní vrcholy vzniku MSZ v intervalu 18:01-22:00 hod. u časné elektrické defibrilace, dojezdového času RZP (přežívání do přijetí v nemocnici) a místa zástavy na veřejném místě (přežívání do propuštění  z hospitalizace). Ve všech podsouborech byla minimální incidence srdeční zástavy v intervalu 22:01-06:00 hod.
Závěr: Večerní incidence MSZ ve sledované oblasti (východočeský region) zvyšuje pravděpodobnost postižených osob na přežití.