Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AMBULANTNÍ REHABILITACE PACIENTŮ PO CHIRURGICKÉ KOREKCI CHLOPENNÍCH VAD

S. Nehyba, V. Chaloupka, R. Souček, L. Elbl (Brno)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Kardiovaskulární rehabilitace

Úvod: Pacienti po operaci chlopepnní vady tvoří zvláštní skupinu nemocných, kterří vykazují řadu hemodynamických odchylek, jež nebyly operací zcela odstraněny. Mohou mít projevy srdečního selhání a jejich fyzická dispozice je často snížena trváním onemocnění a dlouhodobým omezením fyzické aktivity. Rehab. programu musí být zaměřen na postupné obnovení kondice a zlepšení kvality života.
Cíl: Zhodnocení vlivu 8 týdenní řízené ambulantní rehabilitace na oběhové parametry, funkci LK a funkční kapacitu pacientů po operaci aortální i mitrální srdeční vady.
Soubor nemocných: 30 pacientů, 24 mužů a 6 žen, prům.věk 60±14(rozmezí 27-83)let. 28 bylo operováno pro aortální vadu a 2 pro mitrální regurgitaci.
Metodika: dynamické stress echo a spiroergometrie před a po rehabilitaci. Aerobní trénink na úrovni 50-80% vrcholové spotřeby O2. Rezistenční cviky do 50%1-RM od 4.týdne.
Výsledky: v naší sestavě nedošlo k významným změnám klidových ani zátěžových hodnot SF, sTK a dTK před a po rehabilitaci. Parametry funkce LK zůstaly rovněž nezměněny. Došlo k významnému zlepšení tolerance zátěže (p‹0,005) a ke zvýšení aerobní kapacity (pVO2) na hranici významnosti.
Závěry: Pravidelný, individuálně pojatý trénink zlepšuje aerobní kapacitu a zátěžovou toleranci nemocných po operaci srdečních chlopní a přispívá ke zlepšení kvality jejich života. Negativní oběhovou reakci na zátěž jsme nepozorovali. Program umožňuje edukaci nemocných a optimální nastavení medikace především antikoagulační léčby. Můžeme jej proto doporučit jako součást pooperační péče.