Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POSTTRAUMATICKÝ DEFEKT SEPTA KOMOR. KAZUISTIKA

M. Šmíd, J. Čech, J. Ferda, V. Zlocha, R. Rokyta (Třemošná, Plzeň)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Bodné poranění hrudníku v oblasti srdce je život ohrožující zranění. Nejčastější příčinou smrti je tamponáda srdeční. Další komplikace jsou ischémie myokardu při porušení koronární artérie, akutní mitrální regurgitace při přerušení šlašinek mitrální chlopně nebo porušení mezikomorové přepážky se zkratovou cirkulací. Defekt septa komor může být v akutním stavu často přehlédnut a diagnostikován opožděně.
Kasuistika: 20-letý muž emergentně operován pro srdeční tamponádu způsobenou bodným poraněním hrudníku s lacerací pravé komory srdeční (sutura stěny). Provedené perioperační echokardiografické vyšetření prokázalo dobrý výsledek operace, bez nálezu jiné srdeční patologie. Pooperační průběh byl bez komplikací. Před dimisí bylo provedeno rutinní transtorakální echokardiografické vyšetření, prokazující defekt komorového septa v jeho distální třetině o velikosti 4-5 mm s levopravou zkratovou cirkulací. Nález byl potvrzen magnetickou rezonancí. Vzhledem k asymptomatičnosti pacienta a velikosti zkratu, který byl hodnocen ještě jako nevýznamný (poměr Qp/Qs = 1,4/1 dle MR) byl navržen konzervativní postup s úvahou o budoucím katetrizačním uzávěru. Při anamnéze bodného poranění srdce, lokalizaci a charakteru defektu, se téměř jistě jedná o reziduální nález po předchozím  bodném poranění.
Závěr, diskuze: Při srdeční tamponádě nemusí akutně provedené echokardiografické vyšetření vést k ozřejmění zkratové cirkulace z důvodu malého rozdílu nitrosrdečních tlaků a tedy minimálního nebo žádného průtoku přes komorový defekt. Stejně tak nelze vyloučit přehlédnutí defektu pro jeho malý rozměr. Proto při každém bodném poranění srdce musí být provedeno vždy pečlivé perioperační echokardiografické vyšetření se zaměřením na výše uvedené komplikace a s použitím kontrastní látky, která zvyšuje senzitivitu vyšetření.

Podpořeno Kardiovaskulárním grantem VZ UK č. MSM 0021620817