Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ECHOKARDIOGRAFICKÉ HODNOCENÍ DIASTOLICKÉ FUNKCE LEVÉ KOMORY

O. Jedličková, I. Mertová, J. Strnadová, E. Mandysová (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Vzhledem k rozvoji intervenční kardiologie a ke stále se prodlužujícímu věku nemocných představuje chronické srdeční selhání stále větší medicínský problém.
Srdeční selhání  bývá nejčastěji projevem výrazně snížené systolické funkce levé komory (LK). Bylo však zjištěno, že spolu s poruchou systolické funkce je také postiženo plnění levé komory, tedy funkce diastolická. U části nemocných pak dokonce porucha diastolické funkce převažuje a srdeční selhání tak můžeme vidět i u nemocných, u kterých není systolická funkce výrazněji postižena.
Echokardiografie představuje důležitou neinvazivní k hodnocení diastolické funkce LK. K jejímu posouzení užíváme různé dopplerovské metody, které registrují charakter průtoku v různých místech srdečních dutin a nově i charakter pohybu srdečních stěn. Podle tvaru získaných dopplerovských křivek pak můžeme posuzovat stupeň poruchy diastolické funkce.
Nejčastěji používaným způsobem je dopplerovské hodnocení průtoku na mitrální chlopni, které má při normálním sinusovém rytmu 2 komponenty: vlnu E,  která představuje fázi časného diastolického plnění a pozdně diastolickou vlnu A, představující síňový příspěvek k plnění LK.
Pokud nelze z dopplerovské křivky mitrálního průtoku jednoznačně rozlišit stupeň poruchy, volíme některou z dalších metod. Mezi ně patří hodnocení průtoku plicními žilami, nejčastěji v ústí pravé horní plicní žíly, dále tkáňová dopplerovská echokardiografie, pomocí které hodnotíme pohyb mitrálního anulu a barevné dopplerovské mapování, kterým posuzujeme charakter diastolického vtoku do LK.
V našem sdělení jsou popsány jednotlivé typy křivek reprezentující různé typy poruch plnění LK.