Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE PŘI PRIMÁRNÍM HYPERALDOSTERONISMU: JE NEZBYTNÁ KATETRIZACE ŽIL NADLEDVIN?

M. Ballon, J. Ceral (Hradec Králové)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Primární hyperaldosteronismus je jednou z nejčastějších forem sekundární arteriální hypertenze. U pacientů s Connovým adenomem je indikováno chirurgické řešení, které je velmi efektivní. V literatuře stále přetrvává názor, že u pacientů s potvrzeným primárním hyperaldosteronismem a CT nebo MRI prokázaným adenomem nadledviny >= 1cm s normální morfologií kontralaterální nadledviny, můžeme doporučit adrenalektomii bez dalšího vyšetřování. Na našem pracovišti považujeme katetrizaci nadledvinových žil se separovanými odběry aldosteronu a kortizolu (adrenal venous sampling – AVS) za jediný spolehlivý průkaz lateralizované nadprodukce aldosteronu. Proto před případnou operací provádíme AVS vždy, nezávisle na CT/MRI nálezu. Položili jsme si otázku, zda takovýto postup není právě u pacientů s jednostranným adenomem >= 1cm nadbytečný.

Soubor a metodika: Analyzovali jsme data od posledních 22 po sobě jdoucích pacientů s prokázaným primárním hyperaldosteronismem (pozitivní supresní test s fyziologickým roztokem) a CT nálezem adenomu >= 1cm při normální morfologii druhostranné nadledviny. Všem byla provedena katetrizace žil nadledvin.

Výsledky: Z celkového počtu 22 pacientů byla lateralizovaná sekrece aldosteronu prokázána pouze ve 12 případech (54.5%). Výsledky AVS u zbývajících 10 pacientů (45,5%) funkčnost popisovaného adenomu nepotvrdily.

Závěr: Domníváme se, že naše výsledky jednoznačně podporují nutnost provedení AVS u všech pacientů s primárním hyperaldosteronismem, u kterých zvažujeme chirurgickou terapii,
a to i u těch s „nepochybným“ CT nálezem.