Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE REDUKCE ZÁVAŽNOSTI MITRÁLNÍ REGURGITACE PŘI SRDEČNÍ RESYNCHRONIZAČNÍ TERAPII SPOJENA S LEPŠÍMI DLOUHODOBÝMI VÝSLEDKY LÉČBY?

L. Riedlbauchová, D. Patel, C. Wu, K. Sonne, H. Mlčochová, A. Sorgente, L. Padeletti, A. Auricchio, J. Kautzner, A. Natale (Praha, Cleveland, United States, Lugano, Switzerland, Florence, Italy)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Hemodynamický efekt resynchronizační terapie (CRT) souvisí s potenciací systolické funkce, úpravou plnění LK a poklesem mitrální regurgitace (MR). Na snížení stupně MR se podílí zmenšení velikosti LK, synchronizace aktivace papilárních svalů a optimalizace AV zpoždění. Cílem práce bylo zhodnotit vliv CRT na závažnost MR a vazbu mezi závažností MR a stupněm reverzní remodelace.
Metodika: 313 příjemců CRT bylo rozděleno do 2 skupin: skupina 1 se zlepšením MR o >1 stupeň (n=102), skupina 2 bez významné změny MR (n=211) v průběhu dlouhodobého sledování. Stanovovali jsme dlouhodobé výsledky CRT v obou skupinách. Zvlášť byl hodnocen efekt CRT u nemocných s významnou MR (stupeň 3-4) před CRT (n=53).
Výsledky: Průměrná doba sledování byla 23.6 měsíců. Snížení MR o >1 stupeň jsme pozorovali u 32% nemocných. Skupina 1 měla v porovnání se skupinou 2 významnější MR  před zahájením CRT, manifestní dysfunkci pravé komory a plicní hypertenzi (p<0.05). Ostatní vstupní charakteristiky byly srovnatelné. Významné zmenšení LK a vzestup systolické funkce LK  jsme pozorovali v obou skupinách, jejich stupeň a četnost však byly větší ve skupině 1. Pacienti s významnou MR bazálně byli starší (68.8±11.8 x 64.7±11.1 let, p=0.01), měli dilatovanější levou komoru (LVEDD 6.8±1.0cm vs. 6.4±1.1cm, p=0.01, LVESD 5.7±1.2cm vs. 5.3±1.3cm, p=0.03), častější manifestní dysfunkci pravé komory a plicní hypertenzi.  Zlepšení MR o >1 stupeň bylo přítomné u 56,6% těchto nemocných, ale CRT vedla k menší reverzní remodelaci než u pacientů s lehčí MR. 
Závěry: Zlepšení MR při CRT je spojeno s výraznější reverzní remodelací a zlepšením systolické funkce LK. Významná MR je častěji přítomna u nemocných s dilatovanější LK a CRT v takových případech vede k menšímu stupni reverzní remodelace než u nemocných s méně závažnou MR před CRT.