Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŠESTIMĚSÍČNÍ FYZIOTERAPIE PACIENTŮ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU

L. Drlíková, H. Mohsin, K. Al-Fadhli, F. Anbais, A. Erajhi, P. Pospíšil, L. Konečný, H. Zemanová, J. Siegelová (Brno)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Dětská mozková obrna je syndrom spojený s poškozením  vývojově nezralého mozku. Onemocnění představuje významný sociální a ekonomický problém. Existuje řada studií, které se zabývají léčbou pacientů s dětskou mozkovou obrnou, ale výsledky těchto studií jsou rozdílné.
Cílem studie je srovnání funkčních změn s použitím dvou rozdílných metod- testu hrubě motorických dovedností (Gross Motor Function Measure,GMFM) a Barthelova indexu (Barthel Index, BI).
Metodika: Vyšetřili jsme 15 dětí ve věku 5-16 let (průměrný věk 11.94±4.12 roků). Rozdělení podle různých forem dětské mozkové obrny bylo následující: spastická 93%, nespastická 7%; diplegie 47%, hemiplegie 13%, kvadriplegie 33%, ataxie 7%.  Děti byly léčeny podle principů ucelené rehabilitace (5 z nich Bobath technikou, 10 z nich analytickým přístupem). dvou rozdílných metod- testu hrubě motorických dovedností (Gross Motor Function Measure,GMFM) a Barthelova indexu (Barthel Index, BI).  GMFM se skládá z 88 úloh rozdělených do  5 oddílů. BI hodnotí každodenní aktivity pacienta.
Výsledky:Skupina byla vyšetřena před a po šesti měsících léčby. Korelace mezi oběma měřeními byla vysoká. Po půlroční terapii dětí s DMO došlo ke statisticky významnému zlepšení v testu GMFM i ADL. Jednotlivé položky GMFM se významně nezměnily.
Závěr: Naše výsledky ukázaly zlepšení v obou testech po šesti měsících trvající rehabilitační léčbě.
Podporováno VZV MSM0021622402