Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OPERACE ENDOMAZE: MINIMÁLNĚ INVAZIVNÍ TECHNIKA CHIRURGICKÉ LÉČBY FIBRILACE SÍNÍ

Z. Straka, P. Budera, M. Herold, P. Osmančík, P. Brůček, T. Vaněk (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

     MAZE operace patří k nejúčinnějším způsobům léčby fibrilace síní (FiS). Pro svoji technickou náročnost a většinou i potřebu mimotělního oběhu je zatím prováděna téměř výhradně jako kombinovaný výkon spolu s operací chlopní či bypassu. Předmětem sdělení jsou naše zkušenosti s izolovanou operací MAZE provedenou plně endoskopickou technikou.
     Do pravého hemitoraxu jsou zavedeny 2 desetimilimetrové a 1 pětimilimetrový pracovní port. Perikard je podélně protnut 2 cm nad průběhem n. phrenicus. Tupou preparací úponu horní duté žíly k perikardu je proniknuto do sinus transversus a k levému oušku. Stejně pod dolní dutou žilou je proniknuto do sinus obliqus. Za pomoci flexibilního endoskopického retraktoru je okolo odstupů plicních žil umístěna mikrovlnná sonda FLEX 10 (GUIDANT, Santa Clara, CA). Následuje sekvenční mikrovlnná ablace 65 W 120 sec. Antiarytmická terapie (cordarone) je zahájena v den operace, antikoagulační první pooperační den. Kontrola rytmu byla provedena holterovskou monitorací (2 x 48 hodin) 6 měsíců po operaci.       
     Od listopadu 2006 do konce roku 2007 jsme operovali 25 nemocných, 67% mužů a 33% žen, průměrný věk činil 60 let. Po 6 měsících od operace má sinusový rytmus 9 ze 13(70%) nemocných. Sinusový rytmus má 100% nemocných s předoperačně přítomnou paroxysmální FiS (4/4) a (56%) nemocných s permanentní FiS (5/9). Nezaznamenali jsme žádné peroperační ani pooperační komplikace. Nemocní se SR jsou bez antiarytmické i antikoagulační terapie.
    Naše první zkušenosti ukazují, že operace EndoMAZE je bezpečnou a účinnou metodou léčby FiS. 
    Tato práce byla podpořena Výzkumným záměrem Univerzity Karlovy v Praze č. MSM 0021620817, uděleným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.