Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ VLIVU STIMULACE SEPTA VERSUS HROTU NA ECHOKARDIOGRAFICKÉ PARAMETRY DYSSYNCHRONIE U NEMOCNÝCH SE ZACHOVANOU FUNKCÍ LEVÉ KOMORY SRDEČNÍ – DLOUHODOBÉ SLEDOVÁNÍ

K. Lefflerová, J. Kautzner, P. Lupínek, J. Bytešník, R. Čihák, R. Krausová, V. Vančura (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

CÍL PRÁCE:  Řada experimentálních i klinických studií prokazuje, že stimulace hrotu pravé komory (PK) srdeční vede k výrazné asynchronii aktivace komor. Výsledkem může být porucha systolické i diastolické funkce levé komory (LK) srdeční.  Řešením je stimulace z alternativních míst PK.  Cílem předložené studie je srovnání vlivu stimulace septa versus hrotu na echokardiograficky hodnocené parametry komorové dyssynchronie ve dlouhodobém sledování.
METODIKA: 41 pacientů ( 31 mužů, průměrný věk 73±10 let) s pokročilou AV blokádou  a zachovanou ejekční frakcí LK  ( EF> 45%)  bylo zařazeno do studie. Pacienti byli randomizováni v poměru  2:1  k septální  nebo hrotové stimulaci . Elektroda byla umístěna buď na septum či do hrotu PK. Echokardiografické vyšetření včetně hodnocení tkáňového Dopplera  (TDI) bylo provedeno do týdne po implantaci (1)  a  v odstupu 12  měsíců (2) . Hodnotili jsme parametry inter a intraventrikulární dyssynchronie. Interventrikulární mechanický delay (IVMD) byl hodnocen jako rozdíl mezi preejekčním časem levé (LPEP) a pravé komory. Intraventrikulární dyssynchronie LK byla analyzována z výsledků TDI, hodnotili jsme rozdíl rychlosti  vrcholu kontrakce septa a laterální stěny LK.

Výsledky:

 Poloha elektrody  LPEP 1 (ms)  LPEP 2 (ms)  IVMD 1(ms)  IVMD 2 (ms)  TDI 1 (ms)  TDI 2 (ms)
 Septum  141±22  131±27  20±23  31±15  28±58  60±31
 Hrot  148±23  151±30  21±19  38±15  24±55  43±27
P value   ns

 ns (P=0.06)

 ns  ns  ns  ns

Závěr: V předložené studii  jsme  u nemocných se zachovanou funkcí LK neprokázali statisticky významný rozdíl mezi vlivem stimulace septa versus hrotu PK na parametry  inter a intraventrikulární dyssynchronie ani akutně, ani v dlouhodobém sledování. Je však přítomen trend ve výskytu interventrikulární dyssynchronie při stimulaci z hrotu PK  12 měsíců po implantaci.
Studie byla podpořena IGA MZČR no. NR 8553-3/2005.