Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ DISEKCE AORTY VZNIKLÁ V POPORODNÍM OBDOBÍ

D. Škombárová, P. Němec (Kyjov, Brno)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Disekce aorty v těhotenství nebo po porodu se vyskytuje zřídka, za posledních 50 let bylo popsaných přibližně 200 případů.Těhotenství je spojeno s polovinou všech disekcí u žen do 40 let věku, což se dává do souvislosti s hormonálními změnami, hypertenzí, hyperkinetickou cirkulací a těhotenským rozvolněním vaziva.
Kazuistika: 36-letá žena hospitalizována týden po porodu pro dušnost, bolesti mezi lopatky, otoky dolních končetin.Pozdní gestoza nepravděpodobná, protože těhotenství i porod byly bez problémů, potíže začaly až po porodu, hypertenze taktéž popisována až po porodu. Plicní embolizace neprokázana. RTG hrudníku s městnáním v malém oběhu. Echokardiografie s nálezem disekce ascendentní aorty od bulbu přes vzestupnou aortu, oblouk až do descendentní aorty, aortální regurgitace, levá komora zvětšená, hypokontraktilní, ejekční frakce levé komory 43%. Pleurální tekutina oboustranně. Přeložena do kardiocentra, kde jícnové echokardiografické vyšetření a CT potvrzuje diagnózu. Přistoupeno k akutní operaci. Provedena náhrada ascendentní aorty protesou. Operace bez komplikací, propuštěna 28. den, v léčbě amplodipin, betaxolol. Kontrolní echokardiografické vyšetření s mírně zvětšenou levou komorou, ejekční frakce LK 50%, difuzně hypokontraktilní, aorta: anulus 25mm, bulbus 40mm, kořen 36mm, ascendentní aorta 28mm, v oblouku 28mm, descendentní aorta 26mm, lumen volné, drobný aortální regurgitační ústřik. Nadále sledována u kardiologa, subjektivně bez potíží.
Závěr: v kazuistice je prezentovaná záludnost diagnostiky aortální disekce, která se právem nazývá i „velký mystifikátor“. Základem diagnostiky je echokardiografické vyšetření,dále CT a magnetická rezonance (přiložena obrazová dokumentace).