Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DOPPLEROVSKÝ ODHAD PLICNÍ VASKULÁRNÍ REZISTENCE U NEMOCNÝCH S CHRONICKOU TROMBOEMBOLICKOU PLICNÍ HYPERTENZÍ

T. Paleček, D. Ambrož, P. Jansa, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíl: Plicní vaskulární rezistence (PVR) je důležitou hemodynamickou veličinou v managementu řady onemocnění. Přesné stanovení PVR je možné pouze invazivně. Recentně byla v literatuře popsána možnost neinvazivního odhadu PVR na základě stanovení poměru dopplerovsky měřené vrcholové rychlosti trysky trikuspidální regurgitace (TR-Vmax) a časově-rychlostního integrálu proudění ve výtokovém traktu pravé komory (RVOT-VTI). Cílem naší práce bylo zhodnotit validitu tohoto echokardiograficky stanovitelného odhadu PVR u skupiny nemocných se symptomatickou chronickou tromboembolickou picní hypertenzí (CTEPH).

Metodika: Retrospektivně byla analyzována data 41 nemocných (60±12 let, 23 mužů) s CTEPH, kteří byli komplexně vyšetřeni včetně pravostranné katetrizace. Kromě tradičních echokardiografických ukazatelů tlakových poměrů v malém oběhu (systolický tak v plícnici-PASP, tlak v pravé síni- RAP) byl stanoven poměr TR-Vmax/RVOT-VTI a studován jeho vztah k invazivně zjištěným hodnotám PVR.

Výsledky: Průměrný interval mezi provedením invazivního a echokardiografického vyšetření činil 25 ± 35 dnů . Hodnoty invazivně stanovených tlakových parametrů malého oběhu významně korelovaly s echokardiograficky odhadovanými hodnotami (PASP 86±21 mmHg vs. 89±22 mmHg, r=0,62, p<0,001; RAP 12±6 mmHg vs. 13±5 mmHg, r=0,43,p<0,01). Zároveň byla zjištěna významná korelace (r=0,54, p<0,001) mezi PVR (12 ± 5 W.j.) a poměrem TR-Vmax/RVOT-VTI (0,48 ± 0,21).

Závěr: Dopplerovsky stanovený poměr TR-Vmax/RVOT-VTI se jeví být dobrým ukazatelem výše PVR u nemocných s těžkou chronickou tromboembolickou plicní hypertenzí. Je ovšem nutné provést další analýzy jeho validity u nemocných s jinými formami plicní hypertenze a stanovit normální hodnoty. Dopplerovská echokardiografie obecně představuje klinicky spolehlivou metodu k neinvazivnímu posouzení takových poměrů v malém oběhu.