Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INFEKCE TOXOPLASMOU GONDII PO TRANSPLANTACI SRDCE

M. Podzimková, I. Málek, L. Hošková, J. Vrbská (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

   Onemocnění toxoplasmózou může být závažnou komplikací po srdeční transplantaci. Člověk se obvykle infikuje potravou, dále transplacentárně, zdrojem infekce může být transplantovaný orgán. V případě, že seronegativní příjemce dostane štěp od seropozitivního dárce vznikne manifestní onemocnění až v 70%. 

   Kazuistika popisuje průběh a léčbu toxoplasmózy u jednoho z našich pacientů po transplantaci srdce. První příznaky onemocnění se objevily téměř přesně 1 měsíc po operaci; horečka, zimnice, bolesti hlavy. V rámci komplexního vyšetření byl nově zaznamenán vznik a později i vzestup titru protilátek proti toxoplasmě, přičemž pacient byl do transplantace seronegativní. Dárce měl pozitivní protilátky proti toxoplasmě ve třídě IgG. Diagnóza byla potvrzena nálezem toxoplasmové pseudocysty v endomyokardiální biopsii. Po konzultaci s infekcionisty byl nemocný léčen kombinací pyrimethaminu, sulfadiazinu a kyseliny listové po dobu více než 8 měsíců. Aktuálně byla upravována imunosupresivní medikace. Nejdříve ustupovaly klinické příznaky, později nález v biopsii. Stabilizovaný klinický stav a až opakovaně negativní průkaz toxoplasmy v biopsiích byly hlavními kriterii pro ukončení uvedené kombinované léčby a jako následná terapie byl nasazen trimetoprim/sulfamethoxazol (Biseptol). Laboratrně protilátky proti toxoplasmě přetrvávají.

     U tohoto pacienta mělo onemocnění protrahovaný průběh,  průkaz toxoplasmy v biopsiích přetrvával dlouho po odeznění klinické symptomatologie. Byla nutná dlouhodobá kombinovaná léčba a ještě následná pokračující léčba Biseptolem. Optimální je vzniku nemoci předejít. Proto na našem pracovišti podáváme rizikovým pacientům ( seronegativní příjemce/ seropozitivní dárce ) preventivně Biseptol.