Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HODNOCENÍ DYNAMIKY TRANSPORTNÍ FUNKCE A REMODELACE LEVÉ SRDEČNÍ SÍNĚ PO ÚSPĚŠNÉ ENDOSKOPICKÉ MIKROVLNNÉ EPIKARDIÁLNÍ IZOLACI PLICNÍCH ŽIL RN

Z. Peroutka, P. Osmančík, Z. Straka, M. Pěnička, P. Budera, M. Herold, H. Línková (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Posouzení dynamiky transportní funkce a remodelace levé síně po úspěšném provedení endoskopické mikrovlnné epikardiální izolace plicních žil u pacientů s paroxysmální či perzistující fibrilací síní.
Soubor a metodika: Vyšetřili jsme 11 pacientů, u kterých byla provedena izolace plicních žil. Úspěšnost zákroku byla posouzena klinicky a třemi 48 hod holterovskými záznamy za 1 měsíc a za 3 měsíce po zákroku. Echokardiografická vyšetření byla provedena před a s odstupem 1 a 3 měsíců po zákroku. Funkce levé síně (LS) byla hodnocena jen u 9 pacientů, u kterých došlo k nastolení a udržení sinusového rytmu. Sledované echokardiografické parametry byly průměr  LS (DS) v end-systole,  maximální objem LS v systole komor (ESV), minimální objem LS v diastole komor (EDV), tepový objem (SV) a ejekční frakce (EF) LS (z 2D projekcí). Z Dopplerovských parametrů pak vrcholová rychlost vlny A (Avel) a časově rychlostní integrál vlny A (AVTI). Tkáňovou Dopplerovskou echokardiografií byla měřena vrcholová rychlost pohybu mitrálního anulu v pozdní diastole (Aa).
Výsledky: Ve srovnání s předoperačními hodnotami, 3 měsíce po zákroku poklesl  EDV z 53,9±15 ml na 47,4±16,2 ml (p<0.05).V parametrech mechanické funkce LS byl pozorován  pokles 1 měsíc po zákroku s postupným zlepšením za 3 měsíce, oproti předoperačním hodnotám (EFLS 35,3±5,2 % na 32,4±7,8 %, Avel 0,55±0,04 m/sec na 0,55±0,1 m/sec,  AVTI: 6,1±0,8 cm na 5,8±1,6 cm, Aa 6,5±0,8 cm/s na 6,6±1,2 cm/s, všechna p=n.s.).
Závěr: Úspěšná izolace plicních žil s nastolením a udržením sinusového rytmu  je spojena s poklesem EDV a ve sledovaném období nedochází k další negativní remodelaci LS. Transportní funkce LS vykazuje pokles za měsíc od zákroku s následným zlepšením.