Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOREKCE EBSTEINOVY ANOMÁLIE TRIKUSPIDÁLNÍ CHLOPNĚ U DOSPĚLÝCH PACIENTŮ

R. Gebauer, Š. Černý, P. Pavel, J. Popelová, B. Hučín, P. Jehlička, J. Škovránek (Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zhodnocení výsledků korekce pacientů s Ebsteinovou anomálií operovaných v programu péče o dospělé pacienty s vrozenou srdeční vadou .
Soubor pacientů a metodika: V Nemocnici Na Homolce bylo během dvou let (12/2005 – 11/2007) operováno celkem 13 pacientů s Ebsteinovou anomálií (věk 21-63 let, medián 45 let). Morfologicky se jednalo o typ A u 3, typ B u 4 a  typ C u 6 pacientů.Všichni pacienti měli významnou až masivní trikuspidální insuficienci, 9 pacientů arytmie (SVT, fibrilace / flutter síní) – u 2 z nich byla předoperačně provedena radiofrekvenční ablace. Tři pacienti byli těžce cyanotičtí (saturace <85%). Klinicky bylo 10 pacientů významně symptomatických (NYHA 3-4), 3 pouze lehce (NYHA 1-2). Při korekci byla 7 pacientům trikuspidální chlopeň nahrazena biologickou chlopní, u 5 provedena plastika chlopně a u 1 ponechána bez zákroku. Dále byla provedena bidirekční kavopulmonální anastomóza k odlehčení dysfunkční pravé komory u 5 pacientů, uzávěr síňového defektu 5 pacientům, pravostranný MAZE kryoablací 8 pacientům a plikace atrializované části pravé komory u 4 pacientů. 
Výsledky: Dvanáct pacientů žije v klinicky zlepšeném stavu (všichni NYHA 1-2), 1 pacient zemřel  na krvácení do mozku po předchozím napojení na ECMO. Všech 7 pacientů s nahrazenou trikuspidální chlopní má dobrou funkci biologické chlopně bez stenózy nebo insuficience,  z 5 pacientů s plastikovanou trikuspidální chlopní mají 2 lehkou a 3 středně významnou insuficienci trikuspidální chlopně. Deset  pacientů má sinusový rytmus, dva jsou dependentní na kardiostimulátoru. Pouze u jednoho se objevil přechodně pooperačně flutter síní (u pacienta nebyl proveden peroperačně MAZE).  
Závěr: Korekcí lze zlepšit klinický stav pacientů s touto závažnou vrozenou srdeční vadou s přijatelnou mortalitou. Vzhledem k postižení celého pravého srdce závisí způsob operace na morfologii vady a věku pacienta.