Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERKUTÁNNÍ LVAD – JAKO PODPORA KATETRIZAČNÍ ABLACE HEMODYNAMICKY NESTABILNÍCH KOMOROVÝCH TACHYARYTMIÍ

P. Neužil, V. Reddy, J. Škoda, L. Šedivá, J. Petrů, Š. Královec, P. Kmomíček, F. Holý, R. Vopálka, M. Táborský (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Elektroanatomické mapování jako základ substrátově navigované katetrizační ablace komorových tachyarytmií (KTA) tj. provedená během sinusové rytmu u nemocných  s omezenou systolickou funkcí levé komory srdeční je v současné době již akceptovanou metodou umožňující eliminovat výskyt KTA. Nicméně v určitých případech je potřeba použití mechanických podpor oběhu, aby i velmi rychlé KT bylo možné mapovat.
Cíl: Použití pVAD systémů jako mechanické podpory mapování hemodynamicky nestabilních KTA – systém Tandem Heart a systém Levitronics. 
Metoda a soubor nemocných: Tandem Heart™ (T.H.) je perkutánně zaváděná mechanická podpora LK (pVAD) využívající kontinuální průtok – centrifugální parakorporálně umístěná punpa – s kanylou nasávající krev z levé síně, přes punpu, která ji vhání zpět do ilické tepny.
Systém jsme využili k podpoře mapování a ablace u 7 nemocných (všichni muži) s komorovou tachykardií (6x) a u jednoho nemocného s komorovou fibrilací na podkladě ischemizace purkyňova systému. Výsledky: U většiny nemocných jsme využili endokardiální i epikardiální mapování, ve dvou případech i s podporou magnetické navigace katetru.Průměrná hodnota EF LK 19,6±7,2%,  u 4 všch nemocných byla indikací arytmická bouře, ve čtyřech případech pak incessantní KTA. Průměrná doba výkonu 7,2 hodin,  Ć počet KT  3 (2-9), průměrná hodnota délky cyklu KT  byla 278 ms (228 – 520 ms). Kompletní eliminace se zdařila u 5 nemconých, ve dvou případech měli nemocní i nadále evidenci občasných epizod KT. Průměrná doba KTA probíhající během zákorku s podporou pVAD byl 62 minut!
Závěr: pVAD T.H.  je velmi efektivním systémem mechanické podpory, ktrou je možné zavést bez větších komplikací s dostatečně velkým objemem přečerpané krve umožňující provádět katetrizační ablaci KTA i u velmi kompromitovaných nemocných.