Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RECIDIVUJÍCÍ STENÓZY RENÁLNÍCH TEPEN JAKO PŘÍČINA REFRAKTERNÍ HYPERTENZE

I. Oral, M. Velkoborský (Olomouc, Nový Jičín)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Hypertenzní nemoc je komplikované onemocnění, jehož klinický i hemodynamický obraz se jak v  průběhu let, tak v průběhu terapie mění.  Určit příčinu náhlého relapsu do té doby dobře kontrolovaného onemocnění, nebo zvolit optimální složení léků do kombinované antihypertenzní léčby  u pacienta s rezistentní hypertenzí ,může být obtížné.
Kasuistika: Prezentujeme případ 66 leté nemocné s 10 letou anamnézou hypertenze. V předchorobí hyperlipoproteinemie s jaterní steatózou a polyvalentní alergií, zahrnující alergii na nesteroidní antiflogistika, anopyrin, ajatin, líh a některá antibiotika.
  V dubnu 2006 při akutním zvýšení krevního tlaku  zjištěna významná stenóza pravé renální tepny, která ošetřena angioplastikou s následným zavedením stentu. Od plastiky léčena kombinací 5antihypertenziv a 3 měsíce Apo-Tic 2x250mg.
  27.12.2007 přivezena pro oprese na prsou s dušností a hodnotou TK 240/130 mmHg . Ambulantně statimově vyloučena akutní koronární léze, plicní embolie a dissekce aorty. Po  podání Tensiominu normalizace krevního tlaku.
  Po Novém roce 2008 opět  3 dny trvající vysoké hodnoty krevního tlaku při zavedené medikaci. Základní laboratorní parametry  neprokázaly až na lehce zvýšenou hladinu krevního cukru ( 7,1 mmol/l) přítomnost žádného závažnějšího patologického nálezu. Přesto bylo vysloveno podezření na restenózu pravé renální tepny.
Provedená kontrolní arteriografie renálních tepen prokázala přítomnost nové stenózy levé renální tepny. Na pravé renální tepně příznivý nález po stentingu bez známek restenózy, Nález na levé renální tepně ošetřen angioplastikou a zavedením stentu s normalizací TK.
Závěr. U pacientů s refrakterní hypertenzí nebo s náhlou akcelerací hypertenze, špatně reagující na antihypertenziva,  je nutno i přes normální hodnoty urey ( 7,46 mmol/l),  kreatininu (108 umol/l,) a močového sedimentu uvažovat o možné přítomnosti stenózy renální tepny.