Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ABLACE S PODPOROU ELEKTROMECHANICKÉ ROBOTICKÉ NAVIGACE. VYŠŠÍ EFEKTIVITA A ÚSPORA RTG SKIASKOPIE

P. Neužil, M. Táborský, J. Škoda, J. Petrů, L. Šedivá, F. Holý, Š. Královec, K. Holdová, R. Vopálka, J. Brada (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Robotická navigace jako podpora provádění katetrizačních ablací  pro fibrilaci síní patří mezi nové metody , které uplatňují  postupy léčby s využitím 3D zobrazovacích technik.
Cíl: Ověřovací studie u 21 nemocných s provedenou ablací fibrilace síní s využitím elektromechanického dálkově řízeného systému provádění katetrizačních ablací.
Metoda a soubor nemocných: Systém Sensei Hansen Medical Inc. umožňuje prostřednictvím dvojitého systému zavaděčů provádět ablační zákroky bez přítomnosti operatéra na elektrofyziologickém sále. Operatér ovládá pohyb uvedených zavaděčů jedním řídícím prvkem, má k dispozici multifunkční obrazovku s řadou zobrazovacích technik (Rtg, Elektroanatomická mapa, CT/MR, ICE). Výkon jsme provedli u nemocných s paroxysmální a perzistující formou FiS. Nemocní neměli strukturální onemocnění srdce, EF LK 63±9% a byli rezistentní na farmakoterapii.
Výsledky: U devatenácti nemocných jsme provedli úspěšně ablaci FiS systémem Sensei. V jednom případě jsme ablační výkon nedokončili pro vývoj tamponády (pop) s nutností chirurgické revize  a v jednom případě z důvodu softwarového selhání systému. U nemocných, u kterých jsme výkon dokončili, od provedení elektroanatomického mapování (výhradně systémem NavX) jsme měli průměrnou dobu skiaskopie 2,4 minut u jednoho nemocného jsme nepoužili skiaskopii vůbec. U všech 19 nemocných jsme docílili elektrické izolace a ověřili také evidenci eliminace elektrického signálu v místě ablační linie. Polohu katetru jsme hodnotili jako velmi stabilní, vždy docházelo k rychlému poklesu impedance (>10%)  s notností zkrácení doby aplikace RF energie. Dlouhodobé sledování zatím není k dispozici.
Závěr: Robotizační ablace FiS je vysoce účinnou metodou a spolu se zobrazovacími technikami vede k výraznému zvýšení efektivity aplikace RF energie a lze očekávat i tvorbu transmurální léze a s tím i dobré dlouhodobé výsledky.