Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LOKALIZOVANÉ ZDROJE REZIDUÁLNÍ TACHYARYTMIE PŘI REABLACI PRO PŮVODNĚ CHRONICKOU FIBRILACI SÍNÍ

J. Chovančík, M. Fiala, D. Wojnarová, J. Gorzolka, V. Bulková, J. Pindor, R. Neuwirth, O. Jiravský, J. Januška, M. Branný (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cílem práce bylo zhodnocení lokalizovaných zdrojů reziduální tachyarytmie nacházených při reablaci pro původně chronickou fibrilaci síní (CHFS).
Metodika: V souboru bylo zahrnuto 64 pacientů (pac) (16 Ž, věk 56±10 let), kteří podstoupili opakovanou ablaci pro původně CHFS (perzistentní fáze FS 31 ± 28 měsíců).
Výsledky: První, druhá, resp. třetí reablace byla provedena u 64, 13, resp. 4 pac za 11±7, 12±6, resp. 18±5 měsíců od předchozí ablace. Sinusový rytmus byl nakonec obnoven ablací u 59 (92%) pac, u nichž bylo možné se vyjádřit k zjevnému nebo suspektnímu mechanismu reziduální tachyarytmie. Lokalizovaný zdroj arytmie byl nalezen u 24 (41%)/59 pac, v 6 (35%) případech při 3. nebo 4. výkonu. Klinické projevy – FS nebo síňová tachykardie (ST) a mechanismy zdrojů se lišily. U 6 pac byla nalezena ektopická aktivita z plicních žil (PŽ) (4x pravé, 2x levé) s rekonexí PŽ vedoucí k FS. U 6 pac byl nalezen ektopický fokus v posteriorní stěně levé síně (LS) projevující se nepravidelnou aktivitou (FS nebo nepravidelnou ST), 2x šlo o suspektní posteriorní průnik Marshallova ligamenta (LOM). U 4 pac se jednalo o pravidelnou suspektní mikroreentry ST z různých segmentů hrany LS, u 1 pac šlo o nepravidelnou tachykardii z hrany před levou dolní PŽ (vs. průnik z LOM) a 1 pac měl reentry tachykardii ohraničenou na muskulaturu koronárního sinu. U 5 pac šlo o lokalizovanou septální tachykardii (4x zřejmě reentry v ohraničené oblasti foramen ovale a 1x spíše fokální parahisální aktivita).
Závěr: Fokální zdroje reziduální tachykardie jsou často odhalované až při opakované ablaci pro původně CHFS a představují spektrum arytmií různých mechanismů. Typickými místy jejich lokalizace jsou PŽ, zadní stěna LS, hrana LS, srdeční žilní systém a septum.

Podporováno grantem IGA MZ NR9143-3/2007 a grantem IGA AGEL Modrý Hroch N. 15/2007.