ÚSPĚŠNÁ KATETRIZAČNÍ LÉČBA FOKÁLNÍ SÍŇOVÉ TACHYKARDIE VZNIKLÉ NA PODKLADĚ BORRELIOVÉ INFEKCE

J. Haniš, A. Bulava, D. Sitek, F. Toušek, L. Pešl (České Budějovice)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Síňové tachykardie (ST) jsou definovány jako supraventrikulární tachykardie pocházející ze síňového myokardu při vyloučení AV nodální reenty tachykardie a AV reciproční tachykardie. Prevalence fokálních ST je poměrně nízká, v literatuře je popisována u 0,46% symptomatických pacientů. Můžou se vyskytovat ve formě paroxysmální nebo perzistující tachykardie. Setrvalá nekontrolovaná ST může vést k tachykardií indukované kardiomyopatii. Lymeská borrelióza je asi u 8-10% pacientů provázena karditidou. Mikroskopicky byla prokázána ztluštění stěny malých endomysiálních cév a infiltrace mononukleáry. Klinicky se může projevit charakteristicky postižením převodního systému, různými stupni většinou přechodných AV blokád, ale může způsobovat i jiné supraventrikulární či komorové arytmie.
Popis případu: Kazuistika popisuje případ 30leté pacientky, u které se v těsné návaznosti na prodělanou borreliovou infekci (průkaz pozitivních protilátek v séru) objevily četné paroxysmy symptomatické ST, nereagující na farmakoterapii. Pacientka byla indikována do našeho kardiocentra k provedení elektrofyziologického vyšetření (EFV) event. radiofrekvenční (RF) katétrové ablace. Za pomocí konvenčních elektrofyziologických kritérií byla diagnostikována fokální ST s nejčasnější aktivací v pravé síni pod ústím koronárního sinu. Jediná aplikace RF energie v těchto místech s nejdelší předčasností aktivace vedla k úspěšnému ukončení arytmie. Po dobu sledování pacientky (6 měsíců) nebyla již detekována jediná symptomatická epizoda tachykardie.
Závěr: Borreliové infekce mohou být kromě AV blokád provázeny i perzistujícími, na léčbu nereagujícími supraventrikulárními arytmiemi. Lokalizace arytmogenního substrátu a jeho následná RF ablace může být efektní cestou k odstranění potíží v případě, že tyto tachykardie nereagují na konvenční farmakoterapii.