DLOUHODOBÉ VÝSLEDKY PO PLICNÍ ENDARTEREKTOMII PLICNICE V ČR

D. Ambrož, J. Lindner, P. Jansa, T. Paleček, J. Kunstýř, M. Aschermann, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Plicní cirkulace

Úvod  a cíl: Chronická tromboembolická plicní hypertenze (CTEPH) je závažné onemocnění plicní cirkulace způsobené trombotickou obstrukcí plicních tepen. Pětiletá mortalita neléčených pacientů je více než 90%. Endarterektomie plicnice (PEA) je potenciálně kurativní chirurgický zákrok, který nejenom výrazným způsobem zlepšuje funkční výkonnost nemocných, ale hlavně příznivě ovlivňuje vysokou mortalitu pacientů. Cílem naší práce bylo zhodnotit dlouhodobé přežívání a funkční zdatnost nemocných sledovaných po PEA v jediném kardiocentru v ČR, kde je výkon od roku 2004 prováděn. .
Metodika: Prospektivní sledování pacientů po PEA v období od září 2004 do října 2008 . Medián sledování byl  17 měsíců s rozptylem 1 – 49 měsíců. Funkční zdatnost byla posuzována pomocí NYHA klasifikace a testem šestiminutovou chůzí 6, 12 a 24 měsíců po operaci. Přežívání bylo hodnoceno KM křivkou.
Výsledky: Od září 2004 do října 2008  bylo operováno celkem 92 pacientů s CTEPH (z toho 37 žen) o průměrném věku 58,5 let (nejmladší 22 let, nejstarší 77 let) . Hospitalizační mortalita byla 5,4% (5 pacientů), dlouhodobá pak 7,6% (7 nemocných). Statisticky významně se po operaci zlepšila NYHA třída a vzdálenost dosažená při testu šestiminutovou chůzí.
Závěr: PEA je u správně indikovaných pacientů s CTEPH kurativní operační řešení s nízkou časnou i dlouhodobou mortalitou. Výkon navíc významně zlepšuje funkční zdatnost pacientů.