PÉČE O DIABETIKY NA KARDIOLOGICKÉM PRACOVIŠTI A AKTIVNÍ VYHLEDÁVÁNÍ PORUCHY METABOLISMU GLUKOSY U RIZIKOVÝCH PACIENTŮ S ICHS

M. Zelinková, M. Berková, Z. Berka (Olomouc)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

V současné době dochází k celosvětové pandemii diabetu. Hyperglykémie je přitom nezávislý rizikový faktor vzniku ischemické choroby srdeční a zvýšené kardiovaskulární mortality. Ne náhodou se proto ujal v klinické praxi termín „kardiabetes“.
Na našem kardiologickém oddělení hospitalizujeme pacienty s akutními i chronickými formami ICHS, z nichž velká část má diabetes mellitus s rozvinutými komplikacemi, které kladou zvýšené nároky na léčbu, ošetřovatelskou péči i edukaci pacientů.
Přednáška se zabývá specifickým přístupem k těmto pacientům, rozebírá problematiku kardiálních a cévních komplikací diabetiků, zdůrazňuje přípravu diabetiků s diabetickou nefropatií ke koronarografii pro riziko rozvoje kontrastové nefropatie a důležitost optimální kompenzace diabetu před plánovaným kardiochirurgickým výkonem.
Kromě péče o pacienty se známou diagnózou diabetu zdůrazňuje aktivní vyhledávání pacientů s dosud nediagnostikovanou poruchou metabolismu glukózy. U těchto pacientů, kteří jsou hospitalizováni na našem oddělení provádíme orální glukoso-toleranční test. Toto je velmi jednoduché vyšetření a výsledek máme brzy k dispozici. Včasným odhalením diabetu můžeme zabránit rozvoji dalších kompikací.