EXTRAKORPORÁLNÍ MEMBRÁNOVÁ OXYGENACE (ECMO) JAKO MECHANICKÁ PODPORA OBĚHU. PRVNÍ ZKUŠENOSTI

J. Bělohlávek, V. Rohn, J. Kunstýř, J. Horák, M. Semrád, I. Vykydal, F. Mlejnský, M. Stříteský, A. Linhart, J. Tošovský (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Mimotělní membránová oxygenace (extracorporeal membrane oxygenation -ECMO) je jednou z metod mechanické náhrady nebo podpory oběhu a respiračních funkcí v případě jejich těžkého selhání. ECMO může být implantováno urgentně perkutánním způsobem u kriticky nemocného na jednotce intezívní péče a pacienti na této podpoře  mohou být transportováni. První zkušenosti z pracoviště autorů prokazují použitelnost a příznivý klinický účinek.

Metody: ECMO podpora byla za období od října 2007 do konce roku 2008 indikována u 10 konsekutivních  nemocných. Jsou zhodnoceny hospitalizační průběhy, přežití, technické a krvácivé komplikace.

Výsledky: ECMO bylo zavedeno v 9 případech urgentně ve stavu těžkého kardiálního či respiračního selhání (8x veno-arteriální, 1x veno-venózní přístup), z toho u 2 nemocných s rupturou komorového septa při infarktu myokardu, u jednoho s těžkým ARDS, u 3 s akutním, nezvladatelným pravostranným srdečním selháním, 3 s postkardiotomickým selháním oběhu a jeden nemocný měl elektivní implantaci před riskantní perkutánní koronární intervencí. Zaznamenali jsme jednu závažnou technickou komplikaci a jedno fatální krvácení, u 3 dalších pacientů došlo k jinému závažnému krvácení. Hospitalizační mortalita činila 50%. 

Závěr: Mechanickou podporu formou ECMO považujeme za „rescue“ postup vyhrazený jen pro případy konvenčně nezvladatelného akutního selhání oběhu a/nebo plic. Jedná se o vysoce účinnou, ale technicky náročnou metodu, která vyžaduje úzkou multidisciplinární spolupráci v rámci kardiocentra, nejlépe formou ECMO týmu.