EXISTUJÍ KLINICKY VÝZNAMNÉ ROZDÍLY U HOSPITALIZOVANÝCH PRO AKUTNÍ SRDEČNÍ SELHÁNÍ MEZI SKUPINAMI SE ZACHOVALOU A SNÍŽENOU SYSTOLICKOU FUNKCÍ LEVÉ KOMORY ?

K. Zeman, J. Pařenica, J. Špinar, D. Tomčíková, L. Dušek (Frýdek-Místek, Brno)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: posouzení základních charakteristik neselektovaného souboru pacientů hospitalizovaných ve sledovaném období v okresní nemocnici pro akutní srdeční selhání (ASS).

Soubor a metodika: retrospektivní analýza dat všech hospitalizovaných v Nemocnici ve Frýdku-Místku od 12/06 do 9/08 pro diagnózu ASS. Ke sběru dat byl použit NIS naší nemocnice a data z kardiocenter, kam byli někteří pacienti přeloženi. Soubor byl rozdělen do dvou skupin podle ejekční frakce (EF): skupina 1 se sníženou systolickou funkcí (EF<45%) a skupina 2 se zachovalou systolickou funkcí (EF>=45%). Data byla ukládána do Národního registru srdečního selhání AHEAD.

Výsledky: celkem byla zpracována data od 441 hospitalizovaných s průměrným věkem 73.7 let. Muži byli v celém souboru zastoupeni v 52.2%.  Průměrná EF = 40.2%, BMI = 29.2, TK = 142/84 mmHg, TF = 97/min, sinusový rytmus byl u 55.3% jedinců. Průměrná délka hospitalizace byla 8.2 dne. Alespoň jedna rehospitalizace pro ASS za dané období byla u 16% zařazených. Hospitalizační mortalita je 8.8%, soběstačných při dimisi bylo 66% jedinců. Další sledované parametry jsou komorbidita, typ, etiologie a tíže srdečního selhání, medikace při přijetí a dimisi atd.  

Závěr: z porovnání našich dvou skupin pacientů vyplývá, že ve většině sledovaných parametrů nebyly nalezeny statisticky významné rozdíly. Lze říci, že jedinci se zachovalou systolickou funkcí jsou významně častěji ženy s vyšším průměrným věkem. Častěji jsou léčeni pro arteriální hypertenzi a ischemickou chorobu cév dolních končetin, mají horší renální funkce a nižší průměrnou hladinu hemoglobinu. Častějším typem je srdeční selhání de novo vzniklé a významně méně časté jsou u pacientů se zachovalou systolickou funkcí rehospitalizace. Hospitalizační mortalita a soběstačnost při propuštění je v obou skupinách srovnatelná.