KATETRIZAČNÍ KRYOABLACE V LÉČBĚ FIBRILACE SÍNÍ

K. Holdová, R. Vopálka (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Fibrilace síní je celosvětově rozšířená chronická porucha rytmu, alternativní metodou léčby fibrilace síní (FiS) jsou katetrizační techniky, které se používají v intervenční kardiologii a srdeční elektrofyziologii. Jednou z rutinních metod léčby FiS je radiofrekvenční ablace fibrilace síní, dnes již za použití robotické navigace s elektroanatomickým mapováním.

Metodika:
V našem sdělení představujeme jinou z metod katetrizační techniky tzv. katetrizační kryoablaci FiS, kterou používáme na našem pracovišti. Jedná se o metodu, při které namísto radiofrekvenční energie provádíme kryotermickou destrukci arytmogenního substrátu (teplota na konci katétru je - 75° C) . Používá se speciální balónkový katétr dvou velikostí 23 mm a 28 mm, dle velikosti plicních žil.
V příspěvku je uveden princip a užití kryo-balónkového katétru v kombinaci s dalšími 3dimenzionálními mapovacími systémy (Carto RTM, NavX), které užíváme k zobrazení trojrozměrného CT či MR scanu srdečních oddílů, především levé síně. Kryo-balónek je umístěn do ústí plícní žíly a po aplikaci kryoenergie je tkáň, jíž se balónkový katétr dotýkal zmražena a elektricky inaktivována. Působení kryotermie lze charakterizovat třemi základními fázemi - zmrazením a táním, zánětem a vznikem hemoragií a fibroprodukcí.

Závěr:
Užití kryoablace přináší určité výhody v léčbě FiS. Kryoablace poskytuje zvýšenou bezpečnost pro pacienta při výkonu, neboť minimalizuje riziko stenózy plícní žíly a zajišťuje dokonalou stabilizaci katétru při aplikaci. Zákrok se stává rychlejším a bezpečnějším pro pacienta.