SOUČASNÉ MOŽNOSTI KATETRIZAČNÍ INTERVENCE NA KMENI LEVÉ VĚNČITÉ TEPNY

O. Aschermann, P. Kmoníček, M. Táborský (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:Významné zúžení kmene levé věnčité tepny (LMCA) nacházíme u 4- 6% pacientů indikovaných  k selektivní koronarografii. Nález signifikantní stenózy LMCA je významným prognostickým ukazetelem.

Cíl: Podat komplexní souhrn informací k problematice PCI u nemocných s postižením LMCA

Metodika: V naší práci byly zpracovány dostupné literární odkazy na toto téma a využity i  vlastní zkušenosti s touto problematikou. U nemocných s ischemickou chorobu srdeční s postižením LMCA je díky svému dobře dokumentovanému  a trvalému prospěchu na přežití jako „standard péče“ tradičně  uváděna  chirurgická revaskularizace –aortokoronární bypass (CABG).  Nicméně již v začátcích  klinického  využití perkutánních koronárních intervencí (PCI) proběhly první pokusy o ošetření stenózy LMCA.  V současné době je řadou studií prokázáno, že PCI s užitím především lékových stentů  (DES) může poskytnout krátkodobé i střednědobé výsledky srovnatelné s CABG. Hlavním rozdílem je vyšší počet následných revaskularizací, k jejich redukci významně přispělo používání DES, které ve srovnání s metalickými stenty snížilo riziko restenózy.  Důležitým faktorem, který je nutno uvážit je nutnost dlouhodobé (definitivní) duální antiagregační terapie, pro riziko trombosy stentu, která je v tomto případě spojena s vysokým rizikem fatálních konsekvencí.

Závěr: V současné době je  indikováno k PCI tzv. nechráněného kmene levé věnčité tepny více než 20% pacientů s tímto nálezem, ve většině případů pak s využitím DES.   Zdůrazňujeme nutnost specifického týmového přístupu u těchto nemocných, včetně poskytnutí podrobných informací jak pacientům, tak jejich příbuzným.