EXTRAKCE STIMULAČNÍCH A DEFIBRILAČNÍCH ELEKTROD POMOCÍ LASERU

J. Petrů, P. Neužil, L. Šedivá, J. Kupec, J. Škoda, M. Táborský, R. Vopálka, F. Holý, Š. Královec, J. Brada (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod:  S rostoucím počtem implantovaných stimulačních a defibrilačních systémů stoupá i počet nemocných indikovaných k extrakci elektrod. Výkony je možné provádět endovazálně (s pomocí speciálního extrakčního instrumentária)  či chirurgicky. Přinášíme naše první zkušenosti s laserovou extrakcí srdečních elektrod.
Metoda a výsledky: Laserový extrakční systém (Spectranetics) máme k dispozici na našem pracovišti od začátku ledna 2009. Do konce prosince 2009 jsme provedli celkem 81 extrakčních výkonů, z toho 54 pomocí laseru.  Takto jsme extrahovali celkově 30 síňových, 31 komorových a 23 defibrilačních elektrod. Nejčastější indikací k extrakci byla infekce systému. Mortalita výkonů byla nulová, přestože u 3 nemocných došlo k rozvoji perikardiální tamponády s nutností perikardiální punkce a urgentního kardiochirurgického výkonu. Ve dvou případech byla extrakce neúspěšná, ve třech se jednalo o parciální extrakci, ve zbylých pak byla extrakce hodnocena jako kompletní.
Závěr:  Naše zkušenosti s laserovým extrakčním systémem jsou velmi pozitivní. Jedná se o metodu velmi rychlou a efektivní. Uvedené komplikace pravděpodobně souvisejí s výukovou křivkou.