LONGITUDINÁLNÍ, CIRKUMFERENCIÁLNÍ A RADIÁLNÍ SYSTOLICKÁ FUNKCE LEVÉ KOMORY U NEMOCNÝCH SE SRDEČNÍM SELHÁNÍM MAJÍCÍCH ZACHOVANOU EJEKČNÍ FRAKCI LEVÉ KOMORY

Z. Pospíšilová, J. Meluzín, R. Štěpánková, L. Špinarová (Brno)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS

Úvod:

Srdeční selhání se zachovalou ejekční frakcí levé komory (HFPEF) je epidemiologicky závažným onemocněním. Jeho morbidita a mortalita se blíží srdečnímu selhání s redukovanou ejekční frakcí (EF) levé komory (LK). EF LK však není optimální parametr pro hodnocení systolické funkce LK. Hodnocení deformace (strain) a rychlosti deformace (strain rate) přesněji odráží systolickou funkci LK a umožňuje kvantifikovat její longitudinální, cirkumferenciální a radiální komponentu. Cílem práce bylo analyzovat tyto komponenty u nemocných s námahovou dušnosti nejasné etiologie majících normální EF LK.

Metodika:

122 nemocných s námahovou dušností nejasné etiologie majících normální EF LK a 21 zdravých dobrovolníků (skupina B) bylo echokardiograficky vyšetřeno v klidu a těsně po ukončení symptomy limitované zátěže. U všem jedinců byla provedena analýza longitudinální, cirkumferenciální a radiální deformace myokardu pomocí "speckle tracking echokardiografie".

Výsledky:

Na základě kritérií definovaných Evropskou kardiologickou společností byli nemocní s námahovou dušností rozdělení na skupinu A1 (46 nemocných splňujících kritéria pro diagnosu HFPEF) a skupinu A2 (76 nemocných bez HFPEF). Skupina A1 měla významně sníženou longitudinální (-15,9±5,63% vs. - 20,7±3,26 %, p ‹ 0,05) i cirkumferenciální (-17,7±5,65% vs. - 20,1±4,38%, p ‹ 0,05) deformaci na konci systoly ve srovnání s kontrolním souborem; v úrovni radiální deformace se soubory výrazně nelišily (38,6±14,14% vs. 36,3±18,89, p=NS). Systolické deformační parametry se významně nelišily u nemocných skupin A1 a A2.

Závěr:

Parametry kvantifikující longitudinální i cirkumferenciální deformaci na konci systoly jsou významně sníženy u nemocných u nemocných s HFPEF ve srovnání se zdravými jedinci. Tyto parametry však nešlo využít k diagnostice HFPEF u nemocných s námahovou dušností nejasné etiologie.