TRANSAORTÁLNÍ KATETRIZAČNÍ ABLACE SUPRAVENTRIKULÁRNÍCH ARYTMIÍ A TRANSAORTÁLNÍ IZOLACE PLICNÍCH ŽIL S PODPOROU DÁLKOVÉ MAGNETICKÉ NAVIGACE U DOSPĚLÝCH S LIMITOVANÝM VENÓZNÍM PŘÍSTUPEM

J. Škoda, J. Popelová, J. Petrů, Z. Stárek, F. Lehar, L. Šedivá, R. Gebauer, I. Skalský, V. Reddy, P. Neužil (Praha, Brno, New York, United States)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: U pacientů s různě komplexními srdečními vadami je často nutné volit alternativním přístupy ke katetrizační ablaci. Prezentujeme výsledky souboru pacientů řešených transaortálním přístupem.
Soubor a metoda: V období 1/2005-11/2021 v souboru 183 katetrizačních ablací vrozených srdečních vad, z toho 49x komplexních VSV (transpozice, intra i extrakardiální varianty totálních kavopulmolnální spojení či diskontinuita DDŽ), jsme provedli katetrizační ablaci supraventrikulárních arytmií různého mechanismu, kde 26x bylo nutné volit alternativní – transaortální přístup k cílovému substrátu arytmie, 25x s podporou magnetické navigace.
Výsledky:
U všech výkonů bylo využito elektroanatomické mapování a provedena integrace CT obrazu dle hrudní aorty pro přímou transaortální navigaci do síňového prostoru, akutní úspěšnost prvního výkonu byla dosažena u všech pacientů, dlouhodobá úspěšnost byla u 16 z 20 (80%) pacientů, po reablaci 3 pacientů byla dlouhodobá úspěšnost dosažena u 19 z 20 (95%) pacientů s mediánem sledování 39 měsíců (4-168). Katetrizační ablace parox. fibrilace síní byla provedena úspěšně u 2 pacientů s diskontinuitou DDŽ (sledování 3 a 24M) a u 2 pacientů po předchozím katetrizačním uzávěru síňového septa se sledováním 25M resp 12M (zde s nutností 1x manuální reablace). U třech pacientů s komplexní srdeční vadou bylo nutné po ablaci SVT implantovat KS pro chronotropní inkompetenci.
Závěr: Dálková magnetická navigace transaortálním přístupem je bezpečnou alternativou katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií u pacientů s limitovaným venózním přístupem. Transaortální izolace plicních žil je technicky proveditelná, dlouhodobou úspěšnost je potřebné ověřit na významně větším souboru pacientů.